L'hegemonia, l'hegemon i l'hegemonitzat

"ERC no és independentista i per això mateix tampoc és republicana, perquè que no hi ha possibilitat real de República sense independència"

"De la necessitat que Esquerra Republicana lideri el procès de construcció de la República" és el nom del projecte de document programàtic pel proper congrès d'ERC. La pedanteria del títol es perfecciona al text, encara más pedant, artificiós y rebuscat. Tot plegat recorda un manual de la esquerra marxista del segle passat, al estil dels quadernets de la Marta Harnecker.

El document transpira un desig incontenible de manar, d'ocupar el lloc més visible del prat, de ser el centre de totes les aspiracions i anhels, la llum que orienti el caminar dubitatiu d'aquells que encara pateixen la foscor. És un document narcisista de partit. ERC vol ser "el pal del paller de l’hegemonia de les esquerres catalanes en el procés de construcció de la República Catalana", formula feliç que ens estalvia més aclariments sobre les intencions dels republicans porque conté els tres termes sobre els quals van bastir un programa de fal.làcies: hegemonía, esquerres i República.

Comencem l'analisi en l'ordre invers. Primer, la República. Com es pot construir una República Catalana dins una monarquia sense independencia i sense esmentar-la és un dels misteris del discurs mixtificador d'ERC. N'hi ha d'altres. El més conegut, la tendencia a dir "independentista" a un partit que mai parla d'independència ni fa res per assolir-la i, si per casualitat l'esmenta, és per rebutjar-la com expressió de pensament màgic, hiperventilat, Matrix. La República d'ERC no és altra cosa que una disfressa per amagar que el partit no vol la independència. ERC no és independentista i, per això mateix, tampoc és republicana, atès que no hi ha possibilitat real de República sense independencia. Tret que estiguem parlant d'una República matrix, cosa ben probable.

La qüestió de les esquerres: ERC vol liderar les "esquerres" catalanes que vindran manses i ovines a formar el paller de què ERC és l'orgullós pal. Només les esquerres. Esquerres contra dretes. L'acord originari de Junts pel Sí, que deixava el conflicte social en segon pla respecte el nacional, la lluita de clases per darrere l'alliberament nacional,ha patit una revisió tipus "rebus sic stantibus" i ha saltat pels aires. Ara es tracta de bastir una República Catalana, sí, però d'Esquerres, liderades per ER. Només les esquerres. Com que el mateix document estratègic afirma que ERC vol una República Catalana "de tothom i per a tothom", es pot concloure que, per a ERC, qui no sigui d'esquerres no tindrà lloc en aquesta República de gent tan fanàtica que creu que és possible bastir un país sense comptar amb sectors socials essencials econòmica i socialment que també són independentistes.

 

ERC vol conjugar el seu lideratge de les esquerres catalanes amb una intensa col.laboració amb altres esquerres de l'Estat, singularment la basca, la gallega i fins i tot la castellana, amb què ERC se sent identificada. De facto, ERC es considera una forma catalana de Podem i no enten com és que hi ha un Podem autòcton a Catalunya, encara no incorporat al partit de la "veritable" esquerra catalana. A l'horizó, el somni místic d'un iberisme quasi prehistòric, com GALEUZCA, i que no té res a veure amb la independència de Catalunya.

Aquesta afinitat electiva d'ERC amb l'"Esquerra" espanyola (les cometes són obligades quan es parla de Catalunya i aquesta "Esquerra") es veu amb claredat en l'ús del concepte d'"hegemonia", molt freqüent als documents d'ERC. És un terme antic i anacrònic, propi del món dels marxistes "democràtics" d'obediència gramsciana. Gramsci també va estar molts anys a la presó i fins i tot hi va morir. Si encara és recordat es deu a la seva idea d'hegemonia que ERC fa valer gairebé cent anys després tan ufana i tan superba. Perque "hegemonia" ve del grec "hegemon", "cap, comandament", i significa la superioritat d'uns sobre altres per la força i l'autoritat. Sempre que hi hagi hegemonía, hi haurà hegemons i hegemonizats, dominants i dominats sense plena llibertat per decidir. I aquesta idea que, en el cas d'Antonio Gramsci, potser podem atribuir a la seva situació, al context históric i a la seva manca d'informació, en el d'ERC només pot atribuir-se a un desig d'imposició sobre els altres, autoritari i escassament democràtic, com correspon a la naturalesa d'un partit dominant, potser únic, identificat amb l'Estat, un partit totalitari.

 

Comentaris (20)
Miquel Martínez Fa 5 mesos
Ahir vaig estar al costat d'un gran grup de les juventuts republicanes, i veient la seva actitud i comportament,. puc constatar, amb tristesa, que certament aquest partit no busca pas lliurepensadors..per dir-ho suaument...
blancs i negres Fa 5 mesos
Un text molt dur, apropiat, però excessiu en el paràgraf final, on en Cotarello pixa fora de test, sap molt greu dir-ho. ERC pot ser moltes coses, però no totalitari.
Jaume2 Fa 5 mesos
Junqueres: " Doneu-me 67 parlamentaris i jo us donaré la independència " . Com heu enganyat a la gent. ERC esteu en mans d'un il.luminat i un egoista.
Hola Ramoncín Fa 5 mesos
¿Ha llovido mucho por San Julandrón de Ramis?. Te lo pregunto por hablar de algo ya que tu artículo de hoy no tiene nada de interés.
Gabriel Fa 5 mesos
Si ya sabemos quién eres...no hace falta que pongas otra cosa en vez de tu nick.
Nona Fa 5 mesos
Com sempre, un gran mestre!!! Trovo a faltar les seves refleccions en la seva llengua materna, acostumada a llegir el seu bloc, Era com si el sentis parlar...
Ferran Fa 5 mesos
Mossen Oriol, el sacristán Tardá y el monaguillo Rufián han bebido demasiado vino de misa en la sacristía y están intentando engañar al personal. Pero se les nota; son incoherentes...
Joan Fa 5 mesos
Molt bé Ramon, com sempre, estic tan decebut amb erc que no els tornaré a votar mai més, i el Rufian que se'n vagi a un circ que és el seu lloc natural.
Toni Fa 5 mesos
Es pot dir mes alt, pero no mes clar..... .... ERC =quinta columna unioniste
Gabi Fa 5 mesos
Ai cie abla craro. Pero ise ețupiese. Suele pasá ce r ce presume dablá craro lah ise. Er seņó Cotarelo no nita presumí i suma ablá craro co esi sertesa. Briyante artículo. Ecrareseó articulo. Baliente articulo. La raliá emenusá pa to tipo entendeera. Grasiah seņó Cotarelo.
Aurembiaix d'Urgell Fa 5 mesos
ERC ja va fer un tripartit amb PSOE i Izquierda Unida a CAT i ara voldria eleccions per fer un tripartit autonòmic amb PSOE i Podemos a CAT i donar suport a un govern PSOE i Podemos a Espanya.
Dani Fa 5 mesos
Per fi una persona mediàtica , amb criteri, arguments i amb valentia surt a desenmascarar ERC.
Pitxolí Fa 5 mesos
Gràcies, senyor Cotarelo, per aquest magnífic article. Moltes gràcies.
Moi Fa 5 mesos
No els tornaré a votar.
En conjunt d'acord, però ... Fa 5 mesos
Que ERC ha aparcat (per no dir abandonat) la independència i intenta que no es noti amb el discurs tronat de la superioritat moral de les esquerres és bastant clar. Ara, insinuar que aspira al totalitarisme de partit únic és anar massa lluny...
Boris Fa 5 mesos
Sr. Cotarelo anem directes a un tripartit liderat per ERC un cop sigui homologat per PSOE i lo mes trist és que ho serà amb vots de mil.lers d'independentistes. ERC és el partit que farà la feina bruta de liquidar el procés.
Intel.ligent i directe a la línia de flotació! Fa 5 mesos
La veritat dol, la veritat fa mal. Gràcies COTARELO per obrir els ulls als que sent d'ERC i desitjant la independència s'han deixat ensarronar pels hegemon. La llum de les teves paraules és una escletxa d'esperança pels erc's estafats i enganyats. Gràcies,de nou, pel teu article i FELIÇ DIADA!!!
¡Toma! Fa 5 mesos
Chapeau y en la diana. Que estos de ERC vayan exigiendo elecciones al Parlament, que como la gente no se deje despistar se van a pegar una hostia de órdago.
LSO Fa 5 mesos
Como puede haber gente que todavía se trague a ERC, ¿es que están ciegos,? que no ven que a este partido traidor lo están alagando los unionistas incluidos los comunes, por supuesto que son españolistas con disimulo, pero que ya tampoco engañan, hoy día no entiendo como hay gente engañada con algunos partidos, que vergüenza, que todavía voten a la Colau, y crean en el Jonqueras y toda su camarilla de falsos indepes.
jan Fa 5 mesos
Admirat Cotarelo: veig que està enfadat amb ERC pel fet que enlloc de aplegar forces amb Puigdemont i unir tot l'independentisme, va per la seva banda amb mitges tintes i discursos ambigus.
Maria Fa 5 mesos
Sr. Cotarelo és molt difícil desenmascarar a la gent de ERC i que la gent se n'adoni de les seves mentides. Tots els regidors/es de Catalunya tenen una missió a cumplir... segurament molts són eficients i lleials però en coneixem uns quants que només fan política al twitter. Són gent que estan dins alguna associació, entitat o club esportiu i no fan res ni treballen. Només fan likes, aplaudiments i altres perquè la gent els pugui visualitzar a la xarxa. Els companys/es fan la feina e