Les fotos de Jordi Borràs han immortalitzat una excavadora que ha fet història. Uns simples operaris -desapassionadament, professionalment- han acostat una mica més aquesta societat cap a la normalitat democràtica. Avui el Coll del Moro, a Gandesa, ha passat de ser un recordatori construït per enaltir el general Franco a un prometedor jaciment arqueològic de la cultura íbera. L’excavadora ha acabat, amb un parell de cops de pala, amb la impunitat que van consagrar els pactes de la transició. El Coll del Moro és la Catalunya del futur, la que pren decisions lliure de peatges.

 

Però per fer net d’aquest monument a la nostàlgia franquista ha calgut prendre decisions i afrontar, de cara, una decisió que sempre es podia ajornar amb alguna excusa dilatòria o qualsevol subterfugi burocràtic. En aquest sentit -a l’alcalde el que és de l’alcalde- ha tingut un paper essencial Carles Luz, al capdavant de l’Ajuntament de Gandesa pel PDeCAT i un dels polítics que millor representa la projecció cap al futur d’aquest partit. Inevitablement, l’actitud de Luz contrasta fortament amb el revers de Ferran Bel, l’alcalde de Tortosa que manté un cada cop més solitari monòlit franquista al bell mig de l’Ebre.

 

Ara el símbol ha passat a ser l’excavadora de Gandesa. Una eina democràtica, republicana i cívica que ha demostrar que aquesta societat té dret a decidir i prou determinació per fer-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa