L'estat de les estructures

"Una altra cosa és la immensa i incerta àrea de la cultura, de la qual tots en formem part, tots la produïm, la consumim, la mantenim i l'hem mantinguda al llarg dels segles"

Estic amoïnada. Llegeixo i llegeixo els munts d'articles que parlen del que és necessari per muntar un Estat nou i hi ha coses que entenc més i coses que menys, coses tècniques o legals que són les que són i ja està: impostos, Hisenda, energia, seguretat, lleis bàsiques. Perfecte. També tinc clar que com que ara mateix tenim competències en sanitat i educació, un cop desconnectats de facto, si el 27-S hi ha majoria per fer-ho, tot rutllarà perquè tot i els estralls de la crisi, la cosa ha anat tirant fins avui. Una altra cosa és la immensa i incerta àrea de la cultura, de la qual tots en formem part, tots la produïm, la consumim, la mantenim i l'hem mantinguda al llarg dels segles. Quin és i quin serà l'estat d'aquestes estructures? I entenem per estructures tant les parets del MNAC que acullen les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll com les idees per a la programació del TNC de la temporada 2025-26, tant les traduccions a l'anglès de la pròxima novel.la del Sànchez-Piñol com els concerts que farà Blaumut després d'enregistrar el seu cinquè àlbum.

Hi ha algú que estigui pensant en tot això, en com funcionarà? Suposo que sí. Des de la Generalitat d'ara i de la que sortirà el setembre, es deuen tenir clars quins seran els moviments a fer, de quines fundacions i patronats es faran fora reis o reines d'Espanya, ministeris forans i altres elements. Què i com serà el Liceu? Què i com serà el famós MACBA? Qui manarà a cada lloc? Les fundacions privades o semi-privades seran iguals? Tindran el mateix poder? I si no és així, quin tindran i quan i quant costarà que s'hi avinguin? Què hi podrem dir tots nosaltres, el sempre, ai làs, imprescindible poble? Com decidirem sobre el nostre patrimoni?

Tantes preguntes juntes atabalen. I per això m'amoïno. I no sóc l'única. Darrerament, homes i dones del món de la cultura i també alguns periodistes i articulistes s'acosten a aquestes qüestions i en toquen algun aspecte. Llavors una es calma perquè veu que n'hi ha uns quants que rumien. Per exemple, i tornant al MACBA que tant ens ha preocupat darrerament. He llegit fa poc un reportatge de la Montse Serra i un article de la Mercè Ibarz a Vilaweb que en parlen des de dos punts de vista diferents. Aclaridors tots dos.

Fa unes setmanes, a l'Ara, Xavier Marcé parlava de la creativitat i dels creadors com a motor de la cultura i també, de com ens calia, aquí, fer una mica més d'auto-crítica. Entre d'altres, deia coses com «Hem instal·lat les biblioteques, per exemple, en un marc estadístic d'excel·lència que genera grans equívocs i una enorme demagògia. És curiosa, en aquest sentit, l'escassa relació que hi ha entre l'extraordinari nivell d'ús de les biblioteques catalanes i un potencial increment de venda de llibres.» No cal ser gaire llarg per treure'n conclusions o, almenys, pensar-hi.

I també a l'Ara, Santi Fondevila donava idees uns dies després per a una nova la fiscalitat de la cultura. Sempre fixant-nos com ho han fet d'altres que en saben més o que fa més temps que s'hi dediquen, com a França, Santi Fondevila deia «Cal establir unes noves regles de joc que impliquin en la vida cultural tots els actors de la societat civil (particulars, associacions, fundacions, empreses), en paraules del president Jacques Chirac, pronunciades en remodelar la llei de mecenatge francesa el... 2003!». L'exclamació és del Santi, però la subscric, bien sûr.
L'altre dia, el número 2 de la llista d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, va dir que en una Catalunya independent, l'IVA cultural podria ser del 4%. Puigcorbé, que no està mai per gaires punyetes, parla de coses concretes, cosa que s'agraeix. El que ens diu el Puigcorbé és que en un estat nou, l'IVA cultural serà el que sigui, el que es decideixi, el que més convingui. No el que ens diguin uns altres a qui la seva cultura els importa un rave i la nostra cultura ni tan sols creuen que existeixi.

Ja ho veuen, jo només sé buscar algunes idees que veig que té l'un o l'altre. Jo no en tinc, de respostes. Però continuaré fent preguntes.

 
 

Comentaris