L' 'a por ellos' gegantí

"Hem comprovat els efectes de l''a por ellos policial'; hem conegut el llenguatge de l''a por ellos judicial' i hem constatat l'estratègia de l''a por ellos' econòmic"

Ja tenim més o menys perfilats els contorns de l'a por ellos gegantí que va aplicar-se a finals de l'any passat. Aquest cap de setmana, el diari Ara situava Felip VI al vèrtex d'una guerra econòmica contra el teixit productiu i financer català, dirigida des de la Zarzuela i la Moncloa, que tenia com a finalitat la intimidació i fugida del major nombre possible d'empreses catalanes. La informació confirmava el rumor insistent de què el propi monarca s'havia enfangat en la maniobra bruta, fins el punt d'agafar el telèfon per pressionar els consells d'administració que oposaven més resistència, com el de SEAT. Una actitud agressiva contra el conjunt de la societat catalana que, com diu Xavier Sala i Martin, als Estats Units hagués col·locat Felip de Borbó davant d'un tribunal.

 

Ha passat un any i encara només veiem la punta de l'iceberg. Però ja hem comprovat els efectes de l'a por ellos policial; hem conegut el llenguatge de l'a por ellos judicial i hem constatat l'estratègia de l'a por ellos econòmic. Tot plegat, una agressió conjunta i planificada que encara es manté, amb pressions de tota mena, i que està molt lluny d'obrir cap mena d'escenari de diàleg real.

 

 

Una guerra total, però mai no declarada -"las providencias más templadas y disimuladas, para que se consiga el efecto sin que se note el cuidado", deia l'anterior Felip de Borbó"- que deixa al descobert l'atac de pànic del deep state en aquelles dates, que veia amb aprensió la valentia d'una societat decidida a emancipar-se i mobilitzada pels seus drets polítics. És cert que, en aquell moment, Madrid va esquivar la derrota. Però també ho és que en aquella jugada desesperada se'ls van veure les cartes.

 

Comentaris