Junts per què?

"La construcció republicana no es pot fer sense la participació activa de la meitat dels ciutadans d'aquest país"

Doncs, sí, la República no existeix malgrat la fortalesa dels nostres desitjos. És una realitat que ens pot agradar més o menys, però que cap llaç groc ni lema repetit mil i una vegades pot tapar. I com més aviat ho interioritzem, més aviat podem començar a construir-la. De fet, un gruix considerable de l'independentisme republicà i d'esquerres ho va assumir amb valentia i està convençut que la construcció republicana serà un camí llarg i feixuc. És així. De res serveix autoenganyar-nos.

En un context de repressió constant i quasi latent, al qual hem d'afegir l'absència ja escandalosa d'un pla estratègic comú, el desconcert és de primer nivell. Ja no cal ni entrar a valorar el regal injustificable de la tercera institució del país al PSC per part de Junts per Catalunya, que tantes vegades omple els seus discursos amb paraules com "unitat". No s'entén de cap de les maneres havent tingut l'oportunitat de conformar una aliança netament republicana i progressista. Tard o d'hora, això haurà de tenir conseqüències.

 

Tristament, hem pogut comprovar que el lema "unitat" és en realitat una maniobra fratricida i absolutament contrària als valors republicans. Un concepte d'unitat fals, que es basa més aviat en un xantatge infantil que no pas les tan necessàries generositat i altura de mires que ens ha de permetre avançar en un camí que no és de roses. Fins que l'independentisme impacient no faci un canvi d'actitud i comenci a respectar les diferències de perspectiva i la transversalitat dins del món sobiranista, no només no avançarem, sinó que recularem. Hem de treballar per ser més. Cadascú des del seu legítim espectre ideològic, però amb uns objectius comuns, clarament definits i realitzables.

L'1 d'octubre, com el 3 d'octubre, són dues fites que ens han permès descobrir la veritable força que tenim els ciutadans quan fem de la generositat, la resistència pacifica i la defensa dels drets civils la nostra bandera. Ens calen més actituds com aquestes, i cal aplicar-les en totes les qüestions que ens afecten socialment com a país, que són moltes. La desobediència civil és una eina d'emancipació imprescindible, però no pot ser un mer joc simbòlic. Requereix majories inapel·lables. D'altra banda, la construcció republicana no es pot fer sense la participació activa de la meitat dels ciutadans d'aquest país. I en aquest sentit, tots sabem que la solució més democràtica, pacífica i inclusiva és un referèndum sense cops de porra i internacionalment reconegut. Assumim-ho i treballem-hi junts.

 

Comentaris (13)
Boris. Fa 7 mesos
Tayssir. Es molt cinic que desde el partit que va claudicar el primer i a fer fora jxcat sempre que podien ara es posin les mans al cap perquè el pdcat es dedica a tornar-li la deslleialtat. ERC fa tripartits? Pdcat farà bipartits. Ara bé no se qui els votara les pròximes eleccions, pot ser els antics votants de C's.
Independentisme màgic Fa 7 mesos
L'indepentisme màgic és el dels que ens voleu vendre vosaltres amb tota la vostra barra i caradura, volent convencer-nos que l'Estat espanyol pactarà mai un referèndum d'independència, una IMPOSSIBILITAT ESTRUCTURAL. No us ho creieu ni vosaltres, però maldeu per què ens mantenim a la vostra roda. Doncs no: el poble construirà la seva pròpia unitat i us arraconarà i apartarà del camí, que destorbeu!
Botiflers col·laboracionistes, enemics del poble Fa 7 mesos
Sou uns venuts. Us ompliu les butxaques amb el sou ultra-generòs que el poble us paga, per governar contra el poble. Us heu convertit en els primers gendarmes de la voluntat de Madrid, de l'Estat borbònic a Catalunya. L'independentisme el porteu ja sols com un ornament, com un esquer per enganyar la gent, però hem descobert qui i què sou de veritat. El poble s'unirà també contra vosaltres, els quadres dirigents col·laboracionistes d'ERC i JxCat.
Carles Viñals Casado Fa 7 mesos
Marc: Per què demanes UNITAT als qui NO VOLEN PAGAR EL PREU (presó) de practicar-la ? No tenim un Gandhi o un Xirinacs, QUE EL PAGARIEN, i ens donarien exemple i moral de lluita. Ens resten uns exiliats no gaire lliures de les urpes d'Ñ, que faran el que sàpiguen i puguin, i un Omnium i una ANC, mig controlades pels partits. Però podem refer la nostra força DES DE BAIX; ho hem fet ja un cop i podem tornar a fer-ho! Jo ho crec. Creieu-ho també vosaltres !
Tassir: A qui vols enganyar? Fa 7 mesos
(És massa evident que l'articulista és d'ERC). Qualsevol persona amb 2 neurones connectades sap que és impossible que la gent de Pedralbes, Hospitalet de Llobregat, Santako, Sant Adrià del Besòs i tants altres llocs es facin indepes , ni tan sols que no s'en fotin dels indepes. Ja ve just que alguns parlin català. Per tant això que diu l'articulista són ganes d'enganyar a la gent, com allò dels 18 mesos ....
David Fa 7 mesos
El que fa que la independència sigui impossible són precisament la meitat de la gent que viu a Catalunya (moltíssims d'aquests, no sé si la majoria, amb la xenofòbia anticatalana pròpia del nacionalisme espanyol). És clar que l'estratègia del franquisme de colonitzar Catalunya els hi ha funcionat molt bé. És també una claríssima victòria espanyola i desgraciadament definitiva.
Carles Viñals Casado Fa 7 mesos
Tayssir: Les víes de l'error són infinites i les esteu transitant fa temps; la veritat és única, i només li calen poques i entenedores paraules a l'abast de la gent senzilla i neta de cor. El mentider vol tapar la primera mentida amb una altra i aquesta amb una tercera, sense poder aturar-se, (exemple, el teu article). No facis servir eufemismes Tayssir: En lloc de "independentisme republicà i d'esquerres" pots dir directament ERC; és més entenedor... i més noble.
Marc Fa 7 mesos
I si Ecspanya no s'hi avé mai a un referèndum pactat i sense porres? Ja no saben com dir-ho per que ho entengueu els lliristes. Aquests imperialistes fracassats i antidemòcrates mai ho acceptaran! ERC també ha pactat amb el 155, no ho oblidis. N'estic tip de partidismes que no ens duran enlloc! Unitat independentista! //*//
Josep Pagès i Canaleta, el mentider unionista Fa 7 mesos
Canaleta ara t'has fet independèntista ? No t'ho creus ni borratxo.
casiopeo Fa 7 mesos
A otra cosa mariposa ,que lendema hem dobrir la paradeta de nou...
Junts x El Paripé Fa 7 mesos
Declino su ofrecimiento, muchas gracias.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT Fa 7 mesos
ELS DE E.R.C. y els del JXCAT , Que no siguin Hipocritas i Falsos Que estreguin el LLAÇ GROC de la solapa camiseta fan riure .JA Que despres DELS PACTES que han FET E.R.C. y JXCAT amb els dels 155 =P.S.C. =P.S.O.E. ..És de JUDAS hipocritas QUES POSIN el LLAÇ GROC el LLAÇ GROC No pega res al costat del 155 NI DE traïdors con son els Politics Independentistes que no tots son independentistes esta es otra he GABRIEL RUFIAN Li molesta la Gent valent
Sergi Fa 7 mesos
Okey,però...vivim en un Estat on ,els seus glòbuls vermells,clamen a l'esquelarre contra els catalans(la síntesi de la història d'Espanya)..Ens hem de defensar!.Fem tard!