Junts per la República

"L'independentisme ha de donar una imatge d'unitat republicana. La millor fórmula és, evidentment, la visualització d'aquesta aposta a través d'una llista unitària, el màxim de transversal possible"

L'Estat pot cometre errors. L'independentisme, no tants. Es vulgui o no, els partits republicans afronten una campanya a la defensiva, sota el xoc polític de l'ocupació de l'administració catalana des de Madrid i l'impacte emocional dels empresonaments i l'exili. No és fàcil oferir un projecte il·lusionant en aquestes circumstàncies, i menys encara tenint en compte que, a partir d'ara, els electors donaran per descomptada la brutalitat de l'Estat.

 

Per tot plegat, l'independentisme ha de donar una imatge d'unitat republicana. La millor fórmula és, evidentment, la visualització d'aquesta aposta a través d'una llista unitària, el màxim de transversal possible. Els candidats naturals serien els presos i exiliats, amb el president Carles Puigdemont al capdavant i s'hi podria integrar tot el perímetre republicà, des de demòcrates fins la CUP, Dante Fachín inclòs.

 

 

Però tot indica que ERC vol guanyar en solitari. Hi té dret, òbviament, però serà responsabilitat d'Oriol Junqueras i els seus compatibilitzar aquesta aposta amb una oferta d'unitat d'acció republicana. No té sentit que la meitat dels presos i exiliats facin campanya contra l'altra meitat. Hi ha fórmules, com punts del programa compartits o denominacions-paraigua que deixin clara la lleialtat de tots els partits respecte al que és essencial del projecte comú. La responsabilitat de la unitat política recau sobre qui descarta la unitat electoral

 

Comentaris