El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Josep A. Baixeras: «Cròniques radiofòniques»
  • CA

L’obra completa de Josep A. Baixeras (Tarragona, 1927-2008) arriba, per fi, al tercer volum, després que veiessin la llum els volums 1 i 2, el gener del 2011 i el novembre de 2012, respectivament. Pot semblar estrany presentar unes cròniques radiofòniques, en paper, relligades i confegides en un sol volum, però gairebé tot en aquesta vida té una explicació, i avui no ens trobem davant d’una excepció.

Aquest tercer volum recull les col·laboracions radiofòniques setmanals de Baixeras a Ràdio Tarragona entre els anys 1964 i 1976, 12 anys de ràdio que queden condensats en aquest volum de 464 pàgines, que és possible gràcies a la censura. Dit així, sembla que Baixeras hagués d’agrair que la dictadura el censurés, però el cas és que si es conserven bona part d’aquests textos és per la necessitat de presentar els guions prèviament a censura.

Les Cròniques radiofòniques de Baixeras compten amb un estudi introductori de la filòloga i escriptora tarragonina Montserrat Palau, «Les cròniques radiofòniques de Josep Anton Baixeras: testimoni i compromís», que contextualitza i analitza gratament una obra que va més enllà de l’anecdotari, perquè gràcies a «Les cròniques radiofòniques de Josep Anton Baixeras ens permetem recompondre la vida tarragonina d’aquelles dècades i, sobretot, la vida cultural, ja que ens informen de tot un teixit d’iniciatives, conferències, cicles i actes silenciats pels mitjans oficials.» (p. 31 i 32); a les paraules de Palau —que subscric— jo encara hi afegiria que donen pistes i apunten la història cultural del Camp de Tarragona, però també de la resta del Principat, com a mínim.

Aquestes obres completes de Josep A. Baixeras es publiquen a Cossetània Edicions, amb la coordinació i l’impuls del col·lectiu literari La Gent del Llamp, del qual Baixeras formava part, i el finançament públic indispensable —i, sigui dit de passada, desitjable— de l’Ajuntament de Tarragona i la Diputació de Tarragona.

Josep A. Baixeras
Obra Completa. Volum 3: Cròniques radiofòniques
Valls: Cossetània Edicions, 2014

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa