'Jimmy's Hall': Volem llibertat i... poder ballar

"Loach contagia cada imatge d'un intens i actualment imprescindible esperit de llibertat"

Als seus setanta-vuit anys, Ken Loach segueix sabent tocar les tecles adequades per despertar l'inconformisme, l'anhel de llibertat i l'ànsia de justícia.

A Jimmy's Hall, el responsable de títols com Raining Stones (1993) Terra i llibertat (1996) o Sweet sixteen (2002) torna a posar-se al costat dels oprimits expressant la fermesa del seu compromís. I ho fa amb una història deliciosa que, basada en el cas real de l'activista i líder comunista irlandès James Gralton (l'únic deportat polític de la República d'Irlanda), desprèn optimisme, esperança i amor a la vida amb cada imatge.

Deu anys després de la Guerra Civil i del seu exili a Nova York, Jimmy torna al seu poble natal, on –impulsat pels més joves– decideix reobrir amb els seus amics un local on poder-se reunir per ballar, cantar, llegir, aprendre i, en general, expressar-se amb llibertat. I aquí comencen els problemes amb l'Església i els sectors acomodats.

A través de la música i del ball com a símbols màxims de l'expressió individual en llibertat, Loach teixeix –de la mà del seu guionista habitual Paul Laverty– una bonica història on, mantenint el seu esperit militant i compromès, reivindica la importància de la diversió a la vida mentre defensa el dret a la llibertat i denúncia els sistemes repressius i opressors amb els menys afavorits. La situació de crisi econòmica, de creixent pobresa i de repressió cultural que dibuixa el context del film compta alhora amb la virtut de mantenir infinits paral·lelismes amb la situació actual, constituint així una inevitable crida a la reflexió des d'una alliberadora perspectiva on la felicitat de l'individu es converteix en el dret dels drets.

Amb una carismàtica interpretació de Barry Ward com a protagonista, potents personatges secundaris i una impecable ambientació d'època, Loach (que recentment es declarava "fart de sentir que no hi ha esperança") contagia cada imatge d'un intens i actualment imprescindible esperit de llibertat.

Jimmy's Hall

Regne Unit-Irlanda-França, 2014
Direcció: Ken Loach
Guió: Paul Laverty
Actors: Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Francis Magee, Aisling Franciosi, Andrew Scott, Brian F. O'Byrne
Durada: 109 minuts 

 
 

Comentaris