Ja està bé de fer l'imbècil

"Ja està bé de fer l'imbècil imitant les formes i fins i tot els noms de cerimònies que fins al moment d'adoptar-les han estat criticades"

A Rincón de la Victoria, província de Màlaga ja es pot fer la comunió civil. Potser a l'Ajuntament no se li ha acudit millor manera d'ingressar 60 euros (més 22 per reserva de data!) a cada beneït que vulgui fer no sé què davant no se qui per combregar amb tampoc tinc ni idea de quins compromisos. L'alcaldessa de la localitat, però, ha assegurat que la mesura respon a una clara demanda social. Almenys així es pot llegir a la premsa.

 

Hi ha gent a qui no li agrada la religió (o senzillament no li agrada la religió catòlica, i sí altres, com a Pedro Sánchez, que es dedica a felicitar als musulmans pel seu Ramadán, però als cristians que dejunen per Setmana Santa, ni una paraula). Tanmateix, sí els hi agrada el ritus: la gent que demana un bateig civil o més encara la que vol fer la comunió però es declara atea, vol la cerimònia buida de contingut, com una festa qualsevol, sense adonar-se que res d'això te sentit si no és per simbolitzar alguna cosa. Altrament, diguin senzillament que fan una festa.

 

 

Les tradicions socials no religioses també existeixen, senzillament són altra cosa. Es pot presentar un nadó a la vida pública, però no és un bateig, cerimònia aquesta que es fa amb un bany simbòlic per recordar la immersió en les aigües del renaixement a una vida eterna; es pot presentar el jovent en societat quan arriba a la majoria d'edat, acte que té tot el sentit si vol recordar el fet de poder-hi participar políticament, però no serà una comunió, perquè combregar és revalidar la pertinença a la comunitat religiosa, la qual cosa pel que fa a l'àmbit civil és inútil, doncs ningú deixa de ser ciutadà del seu país pel fet de no presentar-se en societat.

 

"Ja està bé de dependre de l'Església per celebrar la comunió", diuen que ha dit la mare (atea) de la nena (?) que vol vestir-se de blanc com en les bodes civils (o àdhuc religioses) amb significat zero del color. A mi m'ha vingut el cap que més aviat ja està bé de fer l'imbècil imitant les formes i fins i tot els noms de cerimònies que fins al moment d'adoptar-les han estat criticades fins i tot amb escarni.  Que la nena faci la festa, però no fa la Comunió.

 

Comentaris