No sóc gens partidari de cap pacte, tàcit o no, per no parlar de la immigració en la campanya electoral, amb l’excusa de no fer servir amb finalitats electoralistes. No en sóc partidari ni per principis ni per estratègia. Per principis, perquè crec que a les campanyes electorals no hi ha d’haver tabús forçats. Oi que els partits no pensen exactament el mateix de la immigració? Doncs és saludable i necessari que cadascú hi digui la seva, que en veiem les semblances i les diferències sinceres. Em sembla tan poc democràtic fingir consensos com escenificar falses discrepàncies. La gent explica el que pensa i nosaltres anem a votar. Això és la democràcia. Si segrestem del debat polític precisament aquelles qüestions que més provoquen l’interès dels ciutadans, no ens ha d’estranyar que al final la política no interessi a ningú.

També estic en contra d’aquesta mena de pactes per estratègia: si els partits democràtics no parlen d’immigració en campanya o estan obligats a fer-ho amb tocades de violí inconsistents, el monopoli del discurs sobre la immigració se’l quedaran els partits no democràtics, els xenòfobs, els totalitaris. Si el ciutadà no pot accedir a discursos elaborats i realistes sobre la immigració, només tindrà a la seva disposició un discurs angelical i gasós, per una banda, i un discurs xenòfob i aspre per l’altre. Els partits democràtics poden posar-se d’acord amb uns marges, a parlar de la immigració d’una manera responsable, sense provocar incendis ni sortir d’uns principis bàsics compartits. Però a partir d’aquí, que cadascú hi digui la seva, i no tothom ha de dir el mateix.

Però hi ha una cosa que em sembla pitjor que els pactes per deixar la immigració fora del debat electoral. Demanar un pacte per no utilitzar electoralment la immigració… i saltar-se’l en el precís instant de demanar-lo. Llegeixo a l’Avui d’ahir: “Iniciativa es postula com el partit antiracisme”. I penso que, òbviament, això és fer servir electoralment el tema de la immigració, és dir que ells són els únics acreditadament antiracistes, que tots els altres són d’alguna manera tebis o sospitosos. Però en la mateixa notícia llegeixo que el mateix partit, en la mateixa compareixença i per part de la mateixa portaveu, manifesta que Iniciativa donarà suport a una resolució per la que tots els partits es comprometin a no fer servir la immigració amb finalitat electoralistes. Però si és exactament el que estan fent! I d’una manera simultània!

Mentre ens estan demanant el vot en nom de la seva actitud com a partit davant de la immigració, estan dient que tota la resta de partits no tenen dret a demanar el vot en nom de la seva actitud davant de al immigració. Ens estan dient que, de fet, la única actitud decent i positiva davant de la immigració és la seva i que els altres el que han de fer és afegir-s’hi i callar. I si s’hi afegeixen, sempre serà d’una manera sospitosa, probablement insincera, perquè els únics veritables i acreditats no racistes són ells. Ho diuen amb tot el desparpajo: no s’ha de poder fer “un discurs que no faci un relat pedagògic i explicatiu de la diversitat i l’oportunitat que significa per a Catalunya ser un país d’acollida”. És a dir, l’únic discurs políticament correcte i acceptable sobre la immigració és el d’ells, que tenen la veritat. Iniciativa no demana deixar la immigració fora de campanya. El que fa és demanar el monopoli de la seva utilització electoralista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa