IndyRef2

"Escòcia reobre el procés en un context en què Madrid extén les represàlies contra l'independentisme català. Una dissonància que tendirà a créixer"

"Saps que podem fer-ho molt millor; pren l'abric, ha arribat l'hora" li diu la primera ministra escocesa a un ciutadà que esmorza horroritzat amb les notícies que arriben de Londres per la ràdio. És el primer video de la campanya "És l'hora de la independència", el tret de sortida per a un nou referèndum que hauria de posar les urnes abans de la primavera de 2021, set anys després del primer, on els unionistes van aconseguir la victòria per més de deu punts de diferència davant de l'opció independentista.

 

El segon referèndum escocès és una conseqüència indirecta del resultat favorable al Brexit, un mandat popular dels anglesos que arrossega Escòcia fora d'Europa contra la voluntat majoritària dels escocesos. Escòcia té un paisatge polític i social clarament diferenciat del de Londres i la resta del Regne Unit i, des de fa molt de temps, les majories del parlament d'Edimburg no tenen res a veure amb les del Palau de Westminster. El govern del SNP ha decidit prémer l'accelerador i portar al seu parlament una nova llei que empari el ja conegut com a IndyRef2. Un fet que equival a emplaçar de nou al govern de Londres a una nova consulta pactada, semblant a la de 2014.

 

 

Escòcia reobre el procés en un context en què Madrid extén les represàlies contra l'independentisme català. Una dissonància que tendirà a créixer fins fer-se insoportable en un context europeu en què, amb tota probabilitat, el Tribunal d'Estrasburg estarà examinant les sentències repressives dels tribunals excepcionals de Madrid.

 

Comentaris