Independentisme quàntic

"Ni tan sols ara, que ha sortit el parent que 'jo no sóc racista però aquests de Vox tenen raó' ha provocat cap ruptura: només l'independentisme."

Si Ses Majestats els Reis d'Orient no ho remeien aquest cap de setmana, haurem tornat a viure unes nefastes festes de Nadal amb famílies trencades per culpa del procés. El que no ha aconseguit la disputa per les herències, les diferències a l'hora de cuidar els avis o la poca química entre cunyats ho està aconseguint el debat sobre la independència. No el simple debat polític, no: el debat sobre la independència. La família havia suportat debats entre parents de dretes i parents d'esquerres, entre socialistes i convergents, entre nebots podemites i nebots de Ciutadans però ha estat la discussió entre independentistes i no independentistes el que ha aconseguit trencar les famílies. Ni tan sols ara, que ha sortit el parent que 'jo no sóc racista però aquests de Vox tenen raó' ha provocat cap ruptura: només l'independentisme.

 

És curiosa la capacitat que té l'independentisme de suscitar tots es fenòmens excepcionals dels últims temps. Ha trencat famílies, ha despertat la ultradreta i malgrat un creixement anual del PIB i una creació de llocs de treball superiors a la mitjana espanyola, també havia de provocar l'inici d'una nova crisi econòmica. També ha aconseguit que se li atribueixi, al mateix temps, un pensament únic i una divisió permanent. Sí, sí, tal com ho llegiu: un dia se'ls acusa de tenir un nul·la capacitat de crítica a mode quasi de secta i al dia següent se'ls acusa d'estar permanentment dividit. Aquest fet potser explica que sigui només a l'independentisme a qui se li demana autocrítica i que reti comptes pels fets de l'octubre del 2017, com si l'existència de dos milions d'independentistes no obligués a una reflexió als que defensen la pertinença a Espanya.

 

 

Aquesta contradicció permanent té una culminació una mica menys graciosa, però igualment monstruosa. A l'independentisme se l'acusa d'haver enganyat els ciutadans per no haver implantat la república però al mateix temps s'empresona els nou responsables d'haver-ho fet. I fins que aquesta contradicció no es resolgui, aquesta que és l'autèntica, no hi haurà condicions per tenir un debat real sobre com resoldre políticament aquesta qüestió.

 

Comentaris