L'independentisme d'esquerres

"L'anomenat 'independentisme d'esquerres' és la claudicació de l'independentisme"

L'altre dia vaig escoltar al diputat basc de Bildu, Jon Iñarritu, parlant de l'"independentisme d'esquerres", expressió volandera però carregada de múltiples significats. Si hi ha un independentisme d'esquerres, vol dir que hi haurà un de dretes. I què pesa més en l'ànim dels independentistes d'esquerres, el substantiu o l'adjectiu? La independència o la qüestió social ideològica? En lògica elemental, hauria de prevaler el substantiu, la independència, perquè, sense ella, ni el País Basc ni Catalunya podran fer polítiques socials pròpies.

Aquesta és la lògica de la raó. En la política, però, preval la lògica de l'interès. De l'interès personal més estricte: el del salari i el privilegi. ERC i Bildu donen prioritat a l'adjectiu, a l'eix social i, per això, aquests dos suposats independentismes d'esquerres, s'abstenen en la votació d'investidura de Sánchez per fer possible un govern a Espanya que allunya l'horitzó independentista a les seves terres. El seu compromís amb la "governabilitat" del país és tan gran que estaven disposats a votar "sí" per evitar un "tamayazo".

El sí és el que els demana el cos (en funció del seu "esquerranisme") però no s'atreveixen a donar-ho perquè els dos actuen al País Basc i Catalunya, nacions amb fort sentiment independentista, i tenen por de perdre vots, ja que tots dos es presenten com a independentistes a les seves terres. Però ERC no ho és. L'aparenta retòricament, però no ho és. No sé si serà el cas de Bildu al País Basc perquè em falten dades. Per la resta, la situació és diferent, ja que la burgesia basca és menys independentista que la catalana.

Els dos privilegien l'eix social davant el nacional i per això parlen d'"independentisme d'esquerres". No responen a l'objecció que els conceptes abstractes no poden tenir qualificatius: no hi ha una llibertat d'esquerres i una altra de dretes; ni una democràcia d'esquerres i una altra de dretes. Totes aquestes democràcies qualificades d'"orgàniques", "populars", "participatives", són falsedats. Només hi ha una democràcia i només una independència. Qualificant-les, les neguen.

ERC viu en el marc mental espanyol perquè, en el fons, és un partit espanyol que depèn de la supervivència de l'Estat per a un negociat amb una antiguitat de més de vuitanta anys de mistificacions. És una paradoxa: només si l'Estat espanyol sobreviu pot ERC continuar el seu joc d'amenaçar de separar-se sense pretendre-ho i garantir en conseqüència la seva hegemonia a la comunitat autònoma en sumar els vots independentistes, sense ser independentistes i els d'esquerres, sense ser-ho tampoc. És la política de la duplicitat i l'engany de l'ocell cucut, que pon els ous en un niu i fa els crits en un altre, com diu el Martín Fierro.

Per això porta una vida esquizofrènica, dient unes coses a Madrid i unes altres a Catalunya, com fa el seu portaveu, Rufián, que a Madrid diu no ser independentista i a Catalunya diu ser-ho, com si els mitjans de comunicació no existissin. O els nombrosos comissaris polítics republicans que recorren a la immoralitat de l'amalgama estalinista en equiparar el "no" de JxCat al de Vox sense importar-los la misèria moral d'aquesta faula i confiats que en repetir-la pels mitjans públics de comunicació que monopolitzen, acabarà calant en la gent i condicionant el seu vot.

 

L'anomenat "independentisme d'esquerres" és la claudicació de l'independentisme. I, després de la claudicació d'investir president un home que és expressament i radicalment contrari als drets de les minories nacionals, arriba el ridícul. La preeminència del social pot ser important en l'ànima llunyanament esquerrana d'ERC, però ràpidament el nacionalisme espanyol sempre a l'atac, torna a posar l'eix nacional en primer pla atacant les institucions catalanes i obligant a l'independentisme a retornar a la unitat que ERC s'entesta a trencar.

Així hem assistit a un espectacle insòlit: el mateix partit que s'alia al PSOE a Espanya i possibilita la investidura de Sánchez amb una abstenció que en el fons és un sí, és el que ha de votar en contra del seu aliat, fent pinya amb l'altre partit independentista i defensant el MHP Torra mentre que el partit sucursal de PSOE a Catalunya, el PSC, vota en contra.

Però res d'això importa mentre es mantingui l'statu quo: un govern estable a Espanya, una situació colonial a Catalunya i potser un govern col·laboracionista que perpetuï la injustícia però garanteixi el modus vivendi dels "independentistes d'esquerres".

 

Comentaris (34)
ciutada del mon Fa 1 mes
per cert xarnego cotalelo n'hi han esquerres i dretes fins i tot al independentisme catala, oh sorpresa i no volen lo mateix les esquerres, que les dretes, fins i tot les alienigenes cas que n'haguera jajaja les primeres volen pau justicia i igualtat social, i les dretes retallades i que guanyi el mes fort aci, a catalunya i a zeta reticuli, a veure si t'enteres cotalelo.
Ramon Fa 1 mes
Cotarelo és més "comunistot" que la trepa de pudents espanyols als que ERC els posa el cul? No pas. Comín és més inepte ara que tots els anys que era del Club de Fans de Pasqual Maragall i el Cuní li posava el cul? No pas. Els enemics del nacionalisme català poden votar ara sigles distintes. Però el repertori, el modus operandi, és el de Nicaragua de tota la vida.
ciutada del mon Fa 1 mes
home altra vegada el llepaculs a sou del fugit de waterloo,xarnego cotalelo, ell puxi la rahola i la titella xenofoba posada a dit pel pastisser fugat ens portaran ben aviat a l'independencia, i jo vaig i m'ho crec jajajajaajajaj, be amb l'espot i l'inefable alexandre ah i la bierge, i ja tenim el circ al complet, i caben tots en un trolebus jajajajajajajaajajaja.
Ramon Fa 1 mes
El relat d'ERC no s'aguanta per enlloc. Si el relat d'ERC fos un cavall, el John Wayne li fotria un tret. Si fos un cotxe, l'asseguradora el catalogaria com catàstrofe total. Si fos una cançó, seria de Sopa de Cabra.
MiqCar Fa 1 mes
¿ La cuestión nacional ? Y la solución que se defienda. Eso afecta a todo el arco politico y lo adjetiva: independentista, federalista, autonomista etc. En el momento que ya se ha definido el objetivo, una república catalana, se puede transitar por uno o diferentes caminos sino se pierde la brújula. Y una forma de perder la orientación es la mezquindad
Ramon Fa 1 mes
Dit això, TV3 hauria de ser una televisió bilingüe. Hauria d'incorporar amb força més normalitat i regularitat que ho ha fet sempre, la llengua de la Vall d'Aran. O sigui l'occità. Fins fer-lo tan comprensible per nosaltres, el català, com ho és pels aranesos la llengua de Catalunya.
Ramon Fa 1 mes
A sota un espanyol ens nega com nació però només amb el que escriu ja prou que es veu que no en té ni idea de què és una nació. Molt divertit, quan argumenta que per la mateixa raó la Vall d'Aran seria també nació. Hòstia i és clar, que la Vall d'Aran pertany a una altra nació. Concretament la nació occitana. Una nació que, a diferència de Catalunya, no sembla que pugui escapar ja a ser del tot assimilada... exceptuant precisament la Vall d'Aran. Senyal que tan malament no els hi
Ramon Fa 1 mes
A mi particularment m'encantaria. Si hi penso ho demano als Reis d'Orient. Que ERC vagi a les eleccions dient que formarà govern de la Generalitat amb sociates i pudents. Però això no ho farà mai. És el que vol fer. És el que faria. Però ni borratxos, ho reconeixeran mai d'antuvi. Perquè, ja dic, només els votarien els que compten amb sucar de la conxorxa.
Ramon Fa 1 mes
Que la màfia sociata més els seus titelles republicans són "la majoria social catalana"? Entenc que vol dir "majoria social A Catalunya", o sigui comptant-hi els colons (perquè, si no, no cal ni rebatre-ho). Però fins i tit així, provem-ho, provem-ho. Que vagi ERC a les eleccions amb aquest programa. Que hi vagi, no amagant-ho, no negant-ho, no fent trampa, no. Que hi vagi dient-ho. Ja et dic no que no en quedarien ni els ossos.
Doctor Strangelove Fa 1 mes
D'on heu tret aquest "comunistot" a sou del Capità Aranya de Waterloo i el seu exèrcit d'hiperventilats? Si us plau, aquest home només viu del ressentiment que li ha provocat el fracàs de les seves idees totalitàries. Un venut per quatre xavos que s'ha de guanyar la vida fent el ridícul contínuament. En fi, a JxCat arrepleguen el primer que troben pel carrer.
Tant com parlen de "les guerres que han provocat els nacionalismes" Fa 1 mes
Clar que sempre eviten recordar que la majoria de nacionalistes van nèixer com a resposta als imperis que els tenien sotmesos. Lògicament ho diuen com a excusa. O potser són tan ignorants que creuen que l'únic nacionalisme va ser el de l'Alemanya hitleriana. El cas és tenir la gent discutint d'ideologies i dividit la força del poble. Ara aquests d'ERC treuen novament això de les esquerres i les dretes per justificar no fer pinya amb un partit que té tants presos polítics com ells, ni e
ERC fa dècades que DIU que és independentista Fa 1 mes
Ara bé, havien fet mai cap pas arriscat abans de les mobilitzacions massives dels últims anys? MAI. ERC vivia molt bé atiant la il.lusio de tants catalans/es de ser independents. Quan la realitat tossuda va fer que més de dos milions decidíssim lluitar per alliberar-nos d'Espanya, ERC perdia allò que els feia diferents als comuns i el PSC. Ja no eren únics, per això han de repetir mil vegades que "no se'n refien dels convergents", com si ells no ens haguessin obsequiat amb dos tripartits
Santo Job Fa 1 mes
ERC + PSC = majoria social catalana. Agradi o no agradi, és així. Els que no enteneu perquè ERC fa el que fa sou la minoria dins la minoria, no ho enteneu perquè sou i representeu el radicalisme més fals, estèril i antidemocràtic que ha vist mai aquesta terra. Us dieu d´esquerres però voteu a un capitalista democristià de dretes com Puigdemont o Torra, que son ambdós de misa dominical. Us dieu indepes, però voteu als partits que no fan res per la independència. La veritat és que no
MARTAJORDI Fa 1 mes
HAY CIENTOS DE PAISES INDEPENDIENTES...NO DEJAN DE SERLO PORQUE UNA CASTA PRIVILEGIADA PARASITARIA DESPOTICA COMO CONVERGENCIAJXCAT...LE INTERESA QUE ASI SIGAN
Anselm Llorenç Fa 1 mes
Lògica de la raó? La de vosté és la dell prejuí.
Ramon Fa 1 mes
ERC, tres mentides? No ben bé. D'esquerres en són. Tant és així, que prioritzen qualsevol unitat amb les esquerres espanyoles a qualsevol unitat de la nació catalana. Republicans, home, per regla general republicans també n'han set quasi sempre. Republicans espanyols, ja s'entén. L'excepció és el petit lapse d'Àngel Colom, que van ser indepdentistes, i del Tripartit, que van ser juancarlistes. I de Catalunya, sí. De Catalunya en són sense dubte i per desgràcia.
Joan Fa 1 mes
En Rufian ja fa temps que fa mala cara, com d'angoixat... Si els surt malament amb la coalició, ERC passarà a la marginalitat. Molts ja en desconfiem i hem canviat el vot.
Ramon Fa 1 mes
Més d'un post anterior afirma que ERC ha sigut o s'ha dit independentista... des de "sempre". Mentida.
Ramon Fa 1 mes
"Independentista d'esquerres" em sona tipus com "filatèlic vegetarià". L'independència és un objectiu nacional. I les nacions no són de cap ideologia concreta sinó de totes alhora.
Oh Ramoncín, mi Ramoncín Fa 1 mes
¿Cuando han sido el País Vasco o Cataluña una nación?. Nunca. Si ser una nación se basara en la lengua habría miles de naciones más de las que ahora hay. Y Arán sería una nación oprimida por Cataluña.
image/svg+xml