Impeachment com a estratègia electoral

"En l'antiguitat, el tirà eliminava físicament als seus opositors; avui, ho fa destruint la credibilitat dels seus oponents"

Mai s'hagués imaginat Donald Trump que la decisió, encertada, del partit demòcrata de posar en marxa l'impeachment que podria inhabilitar-lo com a president dels EUA, es pugui convertir en la millor plataforma per a la seva campanya electoral i conseqüentment per a la seva reelecció. Aquesta paradoxa es dóna perquè han coincidit en el mateix període de temps el procés d’"impeachment" i la posada en marxa de la maquinària electoral. La batalla de relats està servida. D'una banda, els demòcrates sense un lideratge fort  ja disposen almenys d'un argument de pes polític per avançar en la campanya, que es basarà en la denúncia d'un president que abusa del poder. D'altra banda, el trumpisme disposarà del millor escenari polític per a declarar que les elits polítiques liberals volen acabar amb el poder del poble. Un cop més, l'etern enfrontament entre els defensors de la República i els que coquetegen amb una dictadura tova.

Les acusacions contra Trump són semblants a les acusacions que es fan als tirans quan intenten emmordassar als opositors o eliminar-los. En l'antiguitat, el tirà eliminava físicament als seus opositors; avui, ho fa destruint la credibilitat dels seus oponents. La idea exposada a The Washington Post sobre el fet que Trump hauria demanat al president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que investigués el fill de Joe Biden per a, d'aquesta manera, anar contra el possible candidat demòcrata, mostra les suposades maquinacions que utilitza l’actual president dels EUA, que evidentment s'hauran de provar, per a eliminar als seus competidors candidats a la presidència. Per a ser més exactes, aquesta és la conversa transcrita: "S'està parlant molt del fill de Biden, que Biden va aturar la investigació i molta gent vol esbrinar sobre això, així que el que puguis fer amb el Fiscal General [dels EUA] serà genial".

 

Són poques les possibilitats d'èxit de l'impeachment, però el seu valor electoral és enorme. Trump es mourà com a peix a l'aigua. El seu Twitter no cessarà d'arengar als seus seguidors argumentant que volen apartar-lo perquè ell els defensa. I els demòcrates obtenen una causa justificada per mobilitzar els seus votants. El trumpisme construirà amb l'impeachment una nova forma de legitimació de Trump, argumentada sobre la base que se’l vol enderrocar amb argúcies legals, en no poder acabar amb ell amb els vots. Utilitzarà el cop polític demòcrata per anar contra el sistema caduc de Washington i demanarà més poder per limitar els controls que impedeixen l'acció política. El guió està escrit i ara només queda veure com els actors interpreten el seu paper. La qüestió que hem de preguntar-nos és què faríem per a detenir aquells homes que, lenta però inexorablement, coquetegen amb la mentalitat d'un tirà, denunciant-lo amb el perill d’atorgar-li més arguments per poder seguir avançant en els seus propòsits.

 

Comentaris (3)
Vaga de fam Fa 16 dies
Perquè cap mitjà de comunicació parla de la vaga de fam de David Reventós? Al marge de si te’l creus o no, de si està boig o no, ha començat una vaga de fam el 1-O per l’independència de Catalunya. Es fan articles de tweets que son collonades i d’aixó no en parla ningú? Veient el documental “La Mentida” cada cop es mes creïble la cosa.
Perqué no tenen cap pla pel pais que no sigui mantenir les seves prebendes Fa 16 dies
i la ma d’obra barata per mitjà de l’ inmigració.
Narcís ( després del que llança, fa i fum a Catalunya, als catalans i al català estat entrat a mata-degolla fins encara avui, ara i ací .. a l'autor li és poca teca examinar on viu ? ) Fa 17 dies
Per ventura, Trump, ha posat ciutadans a la presó per una manifestació i un referèndum no penalitzat ? Per ventura, intenta plomar/ embargar/ empobrir ciutadans no afins ? Per ventura, inventa/ estableix falsedats a tort i a dret d'actes o accions de sos opositors ? Per ventura, vol anul·lar els drets fonamentals i llibertats públiques dels EUA ? Per ventura . . . . . PD : per ventura va pel món malparlant d'Estat Federal quin fos ?