ICV en Terra de Meravelles

"El relat polític convencional de l'esquerra estatalista té escassíssima utilitat a l'hora de combatre un nou país republicà construït des del carrer"

Per a l'independentisme, el pols amb l'Estat és una qüestió de legitimitat republicana, de democràcia i d'esgotament del règim monàrquic del 78. Per als unionistes, és la lluita per mantenir la unitat d'Espanya i el sistema de privilegis del règim i la corona, si cal, retorçant l'Estat de Dret i aplicant una repressió política i judicial amb caràcter d'exemplaritat, conscient que aquest Estat és dèbil i que mai no ha guanyat democràticament a Catalunya. L'espanyolisme només ha governat a Catalunya en temps de dictadures i guerres.

 

Però per a les elits dels Comuns, el procés encara és el caprici d'unes suposades elits burgeses convergents que s'embolcallen amb l'estelada per tapar les seves vergonyes de dreta corrupta. Per a molts dels seus dirigents encara vivim a la Catalunya 'Pujoliana', 'Maragallista' o 'Montillista'. Una Catalunya del cafè para todos on la dialèctica política passava gairebé estrictament per l'eix esquerra-dreta i on el sobiranisme era només una manera de vestir amb solemnitat el peix al cove. Com les aventures de l'Alícia en Terra de Meravelles, on els executius formats per ERC, PSC i ICV es podien dir Govern de progrés perquè encara tenien un cert marge per gestionar pressupostos. Però des de fa uns anys, vendre que a Catalunya si no es destinen riuades de diners a polítiques socials, es rebaixen impostos i s'inauguren escoles i hospitals és perquè el Ggovern és de dretes, simplement mentir. Els diners dels catalans els gestiona Madrid, és una evidència. 

 

 

Els Comuns han denunciat els presos polítics i la repressió de l'1-O, però es neguen a acceptar que més de dos milions de persones hagin constatat que, formant part d'Espanya, no hi ha progrés social. Repassin les lleis suspeses pel TC durant el Govern de JxSí i busquin el tuf de dreta: Impostos a la banca, pobresa energètica, impostos als béns de luxe, renda mínima garantida, llei del canvi climàtic... No volen la República, no perquè pensin que amb Felip VI i Rajoy es viu millor, sinó perquè significaria assumir que el relat polític convencional de l'esquerra estatalista (ICV), basat en la premissa que la dreta catalana és corrupta i trepitja els drets de la classe treballadora, té escassíssima utilitat a l'hora de combatre un nou país republicà construït des del carrer.

 

Els Comuns mantenen aquest relat també amb JxCAT i el president Puigdemont. "JxCAT és un procés de refundació de la dreta catalana que hem de combatre des de l'esquerra". Són paraules d'Ernest Urtasun, coordinador general d'ICV, que en una mateixa entrevista reconeix que "hi ha gent que va votar Ada Colau i el 21-D va votar Ciutadans. Hem de ser capaços de parlar-hi". La contradicció és extrema. Puigdemont, afegeix, no pot ser candidat perquè "és un membre de l'antiga CDC", però cal entendre's amb Arrimadas i Rivera. La dreta més a la dreta del PP, enemiga de l'escola i la cultura catalanes, entusiasta defensora de la repressió de l'Estat contra els catalans que volien votar i els seus legítims representants. Si després de votar Colau voten Ciutadans, la culpa no és pas del republicanisme, senyor Urtasun.

 

Comentaris