El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
«Hotel Indira», Melcior Comes
  • CA

La dona et deixa, se’n va. Farta de tot plegat. I tu, que escrius vides, ets incapaç de reescriure la teva. Tens un bony considerable des de fa temps; li deus diners a la teva ex i els teus ingressos tendeixen a zero. Aleshores decideixes de beure’t les engrunes de la bestreta de la teva cèlebre i grandíssima propera novel·la. La mama hi col·labora. Te la beus, entre cuixes, l’esnifes tota fins a l’últim gram i n’aspires els vapors; gairebé totes les drogues hagudes i per haver. Dones, nit, alcohol i drogues. A Mallorca, d’on ets, toques fons. I quan toques fons, o ho penses, pots començar a reflotar-te. Trobes algú, però aquest algú pot ser que «no et convingui»; i així, el que semblava només el desfogament d’una vida sense rumb, comença a ser un rumb incert i, potser, una mica perillós.

Aquesta és la història del Nicolau Comagran, que torna a Mallorca per treballar a l’Hotel Indira, un establiment d’estil colonial com els que el seu avi va veure a la Índia. Quan va inaugurar l’establiment, durant anys i anys, hi van passar celebritats d’arreu. Inclosos els escriptors mallorquins Villalonga i Porcel. Un lloc, per tant, ple de divinisme, cultural i encant. Però ara, anys després, com tot a la vida, ha decaigut una mica. I el Nico (com algú li diu) hi fa vida.

Timbes, sexe, mentides, drogues. Una mica de tota la baixesa i instint que duem a dintre és el que trobem a Hotel Indira, i lluny de ser una història lúgubre, fosca i depriment, està narrada d’una manera que llisca i atrau el lector. Plena de referencialitats literàries (recordem que el Nicolau és escriptor) s’hi toca material sensible, però l’obra que ha escrit Melcior Comes (Sa Pobla, 1980) està ben escrita i construïda. Sembla dir poc, però és dir molt. És intentar conèixer-se a un mateix, però també fer-ho, en certa mesura, amb els altres. I això, segurament, és la base de tot.

Aquesta obra està feta sòlidament; tant, que Comes s’ha proclamat guanyador del premi Sant Joan 2014 i, anteriorment, també ha estat guardonat amb el Josep Pla 2008 amb l’obra La batalla de Walter Stamm (Barcelona, Destino, 2008). Col·labora amb els diaris El Punt-Avui, Ara, Diari de Balears i ElSingular.cat; a més a més, col·labora a les revistes Presència i Caràcters.

Melcior Comes
Hotel Indira
Barcelona: Edicions 62, 2014 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa