El nostre home a Madrid

"D'ERC ja se sabia que estava disposada a cedir el que fos per mor de l'estabilitat"

Entre els episodis de la història de Roma que es fan servir a l'escola per a edificar dels nens i nenes, la de Quint Atili Règul té un lloc d'honor. No és clar que sigui veritable, no hi ha acord unànime entre els historiadors, però el seu valor com arma ideològica del patriotisme romà li dóna la força d'un fet incontestable, un exemple d'heroisme i sacrifici pel bé de l'esperit públic. Règul, general romà, dues vegades cònsol, va ser capturat per l'enemic a la primera guerra púnica. Després de cinc anys de captiveri, els cartaginesos van enviar-lo a Roma com a missatger amb una proposta de negociació o acord. Si el Senat l'acceptava, Règul seria alliberat; si la missió fracassava, el captiu hauria de retornar a Cartago. Règul va comprometre's voluntàriament a retornar en cas de fracàs. Un cop al Senat, va exposar la proposta de pau i va pregar als senadors que no l'acceptessin.

Els negociadors independentistes que van a Madrid porten diferents propostes i l'estira-i-arronsa de les negociacions és de domini públic. Un brindis per les noves tecnologies que fan gairebé impossible que els polítics segueixin enganyant a la gent per mitjà dels secrets. Una de les promeses de Lenin a la revolució bolxevic era que els tractats internacionals dels sòviets no tindrien clàusules secretes. Després van fer com tothom: secretejar, enganyar i mentir, no només a la gent sinó a l'altra part contractant.

La promesa de Lenin, però, s'ha fet realitat gràcies a la proliferació de mitjans de tota classe, les xarxes, el ciberespai, més l'afició dels polítics a parlar per donar-se importància, cosa que han après a la televisió, on es fa avui la política. I això sense comptar amb el costum de dir en públic una cosa i una altra en privat, de manera que, com que ningú es no es refia de ningú, tot s'acaba sabent.

És d'esperar que els dos grups negociadors tinguin resultats diferents. D'ERC ja se sabia que estava disposada a cedir el que fos per mor de l'estabilitat. La seva justificació que sempre será millor un govern progressista que un altre reaccionari s'ha ensorrat en comprovar-se que el PSOE és tan dur o més que el PP en relació amb Catalunya i UP només mira i calla, alegre que ningú es fixi molt en ella. El "govern d'esquerres", segons diu Rufián és una mentida.

Quin paper pot fer ERC? Perquè l'important no és Espanya sinó Catalunya i aquí la seva tàctica divisionària ha estat un fracàs. JXC, en principi, es manté en el no, i simbolitza l'independentisme, mentre que ERC apareix com els botiflers, amb un agreujant: que quan la burgesia parlava del peix al cove, hi havia peix i hi havia cove. Ara no hi ha res. Tan sols paraules que el vent s'emportarà.

El govern ofereix més Estatut i més diners. És una presa de pèl. Elemental en la bargaining theory és que la primera aposta sigui molt baixa, per deixar-se marge de negociació i afeblir la moral de l'enemic. Però aquesta proposta no és baixa sinó directament un atac. Un més. El govern té opcions alternatives i pot fer-les valer. Una gran coalició PSOE / PP amb 220 diputats és una alternativa molt ben vista en els cercles de poder, la casa reial i fins una part important de la militància socialista.

 

Tot això deixa a ERC en una situació ridícula, just resultat del fet de portar a la negociació a un portaveu d'una incompetència tan sols superada pel seu arribisme i falta d'escrúpols. ERC no té possibilitat d'amenaçar perquè ni els seus vots ni la seva abstenció són necessaris. Però ha d'arribar a algun acord sota pena que a Catalunya se li revolti l'electorat. I se li revoltarà ja que, en cas d'arribar a un acord, serà de pura circumstància perquè el PSOE presumeixi d'esquerrà. Però no cedirà res i seguirà impedint que els catalans exerceixin els seus drets fonamentals.

ERC haurà d'investir amb una promesa que Espanya no pensa complir. I el ressò en Catalunya serà catastròfic. Fins a perdre. O bé, espantada, pot retornar al "no" i ho farà al furgó de cua, amb totes les seves mentides al aire. Régulo, home de paraula, va retornar a què ho executessin enmig d'horribles turments. La delegació erkiana que no només no té paraula sinó que no sap ni el que és, no tindrà similar destí perquè som civilitzats i el seu portaveu és qualsevol cosa menys un exemple de res.

 

Comentaris (13)
Portuguez Fa 1 mes
Doutor Cotarelo, eu votaria em si para presidente da República Catalã, que enterrasse a provinciana e colonial Generalitat ao serviço da partidocracia autonomista instalada. Quem com mais dignidade, verdade e incisão?
joanr Fa 1 mes
Si vol conservar un mínim de dignitat el vot d'ERC ha de ser NO. Realment la trajectòria d'aquest partit ja fa temps que m'ha paregut com la d'un penell, canvia segons bufa el vent. Vaig abandonar la militància des del lliurament de la Generalitat al PSC-PSOE via Maragall. Després d'aquests darrers anys si ERC facilita el govern a Sánchez només em ve al cap qualificatius de traïdors i botiflers. Tant de bo que no ho facen.
ganxó Fa 1 mes
Han de dir "no" amb alegància. Es a dir: Proposar el que el poble desitge i que saben que el PSOE no podrá/voldra aceptar. A les hores qui dirà no seran els altre i ERC haurà quedar com el que és ERC, un partit de casai cumplint el mandat de casa/poble.
un tipo que vive en Tabarnia Fa 1 mes
per aqui ronda un pretencios que es fa dir Doctor, que pobret proute pena far de dornar-se pisto, el primer que tiundria que callar perque per dir les animalades que diu millor s,ho estalvi.hi
Teresa Fa 1 mes
ERC sols vol el poder a Catalunya i creu que està a punt d'oconseguir-lo. Es creurà tot el que li prometin a Madrid, ara no pot, ERC tornar enrere, llavors ja farà temps per anar predicant com són de dolents a Madrid. Crec que Junqueras amb el seu egocentrisme portarà Catalunya a anys de submissió. i de misèria econòmica. Tot cap a Madrid i calla!
Gràcies, Ramon. Fa 1 mes
Ladran, luego cabalgamos.
Da la impresión que quien ladra .... Fa 1 mes
..... es Cotarelo; sólo hay que leer sus artículos. ¿Quién cabalga, pues?.
federalista Fa 1 mes
el pallasso mercenari a sou ha parlat altra vegada que hem de fer escoltar les mentides que diu per dos pujolins, mama els ous de la burguesia lladre amb fruicio, com abans el felipe gonzalez va tindre tots els pels del cul i dels ous menjats de les llepades que li donava el mercenari cotalelo.
Espectador Fa 1 mes
ERC ha de desapareixe del mapa o no hi haurá independeéncia
vendetta Fa 1 mes
botiflers erkis esteu acabats i us passarem comtes maLEITS BOTIFLERS
Doctor Strangelove Fa 1 mes
Un comunista nou vingut que se'ns ha fet de JxCat., un despropòsit tot plegat. Faria bé el "hooliganisme" de JxCat de lliurar-nos de gent com aquest o la tal Talegón, gentola sense ofici ni benefici que necessita quatre "calerons " per anar tirant. No tot s'hi val, i si necessiteu desacreditar ERC-el vostre enemic real i no pas Ñ- hauríeu de tenir la gallardia de for-ho vosaltres i no contractar aquest tipus de mercenaris.
No sólo es un miserable mercenario, este prenda es el cínico más grande que ha parido madre. Fa 1 mes
Y que lo diga un vividor, que tiene el calzoncillo bajado hasta los tobillos ante la burguesía catalana del 3%, manda " güevos".
Carles Fa 1 mes
S'ha despatxat a gust el Sr. Cotarelo. Cosa que entenc perfectament i en la que coincideixo en gran mesura.
Pitxolí Fa 1 mes
«Régulo [...] va retornar a què ho executessin enmig d'horribles turments»: « Règul [...] va retornar perquè l'executessin...».
Misha Fa 1 mes
Com sempre, horrible traducció de traductor automàtic de El Món. Una falta de respecte a l'autor, i als lectors.
Me has fallado una vez más Ramoncín Fa 1 mes
El romano que citas se llamaba Marcus Atilius Regulus, no Quint ... etc. Si te falla la memoria consulta las fuentes. A partir de aquí no he podido seguir leyendo.
Carlet Fa 1 mes
De «Marco Atilio Regulo», a la wikipedia n'hi ha tres. Per tant, se't podria demanar que afinessis més. Però fer-ho seria fer el perepunyetes, oi?
A ver @Carlet ... Fa 1 mes
.... si quieres llegar a algo más que gilipollas debes practicar más. https://es.wikipedia.org/wiki/Marco_Atilio_R%C3%A9gulo.
Ricard Fa 1 mes
Recoi noi