'Her': En un futur pròxim, ens enamorarem del nostre sistema operatiu?

"Captivadora, original, visionària, poètica, profunda, commovedora i també divertida, Her és una d'aquelles pel·lícules que prometen quedar gravades a la retina"

Ell compta amb una imaginació il·limitada i un gran talent per transportar-la des del seu cap al de l'espectador a través de la gran pantalla. Les realitats possibles que planteja el cineasta estatunidenc Spike Jonze solen situar-nos en espais insòlits, desconeguts i alhora, summament propers; en ells, des de la nostra condició humana, sempre ens hi podem ubicar. Realitzador de vídeos musicals, actor, productor i director de cinema, Jonze construeix amb la seva quarta pel·lícula (després de Cómo ser John Malkovich, El ladrón de Orquídeas i Donde viven los monstruos) una història d'amor carregada de sensibilitat i tecnologia. Una experiència fascinant tant a nivell visual, com emocional i filosòfic.

La història ens situa a Los Ángeles en un futur proper i alhora intensament contemporani que podem identificar des de la primera seqüència: la tecnologia ha incrementat la seva presència fins a límits imaginables, convertit-se en part fonamental d'una societat utòpica on la bellesa i la comoditat externes conviuen amb l'aïllament social i la soledat a nivell intern. En aquest context, un home solitari i recentment separat que treballa escrivint cartes íntimes per altres persones, inicia una relació amb un revolucionari sistema operatiu amb nom: Samantha. En un principi ella és tan sols una veu que l'ajuda a organitzar la seva vida (essencial veure Her en versió original per experimentar l'excel·lent ús de matisos de Scarlett Johansson). Però, poc a poc, Samantha anirà expressant sentiments, desitjos, consciència i posseir una personalitat pròpia. I aquí és on començarà la peculiar història d'amor; una relació original però alhora universal, doncs els conflictes que sorgeixen entre ells provenen de les dificultats per fer conviure les necessitats de les dues parts de la parella, un conflicte que ens pot resultar familiar. Perquè "Her" és, sobretot, una exquisida i sincera història d'amor impecablement narrada que supera amb molt èxit la barrera que podria comportar el fet de que només un dels dos enamorats apareix en pantalla. L'evocador, lúcid i poètic ús de les imatges, expressant la mirada, els records i els pensaments que acompanyen l'excel·lent i subtil interpretació de Joaquin Phoenix és una de les magnífiques eines que utilitza Jonze per completar la part visual de la relació. A partir d'elles, l'espectador genera la seva pròpia imatge de Samantha i dels sentiments que conviuen amb el fins ara solitari protagonista.

Captivadora, original, visionària, poètica, profunda, commovedora i també divertida, Her és una d'aquelles pel·lícules que prometen quedar gravades a la retina i figurar en un lloc destacat dels manuals de la història del cinema. Per la seva gran qualitat artística i també perquè captura un moment crucial de la història: Serà la tecnologia la responsable d'alleugerar la soledat que ella mateixa genera? En un futur, ens enamorarem del nostre sistema operatiu?

Her

USA, 2013
Direcció i guió: Spike Jonze
Intèrprets: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Scarlett Johansson (veu de Samantha)
Durada: 126 minuts

 
 

Comentaris