HEM GUANYAT!

"Acabem de posar la primera pedra de debò a l'independentisme i hem demostrat que som un poble demòcrata i civilitzat"

L'alegria que m'ha produït l'èxit de les consultes populars per la independència és immensa. Tants anys esperant-ho i acabem de posar la primera pedra de debò a l'independentisme. Dos fets a remarcar: l'escrupolosa legalitat de tot plegat i l'alegria que han manifestat en tot moment els consultats. Realment som un poble demòcrata i civilitzat.

El camí, però –fa temps que ho dic-, serà difícil i costerut. L'escull més important serà la reacció espanyola, que encara no s'ha fet sentir en tota la seva contundència i que s'inclina més al "ninguneo"; però vindrà l'insult, l'amenaça i la intimidació; i serem Goebbels (heu vist quina fixació que tenen amb Goebbels, els espanyolistes?), i els entrebancs i pressions seran enormes. Hem d'estar preparats, doncs. El segon escull és que hi hagi partits espavilats que es preguntin quin benefici en poden treure (ja ho van fer el mateix dia electoral) i que faran campanya a favor per continuar com fins ara. El tercer escull és el del paper dels mitjans de comunicació; em sento escandalitzada que el fet tingués més cobertura als mitjans d'arreu del món (inclosa la jacobina França!) que no a casa, pel que fa a televisió (excepte el modest i dinàmic Canal Català). I el quart escull seran les divisions internes que ja s'han fet paleses.

Són esculls, no murs infranquejables. El Mur l'acabem d'ensorrar. Ara toca estar preparats per a totes les dificultats que apuntava i que, totes elles, són inevitables. Va ser Cambó (era un home d'ordre i de dretes, però perspicaç) qui va dir que governar és evitar voler l'impossible i evitar esquivar l'inevitable. En això tenia raó.

Jo prefereixo mirar la contundència de 200.000 persones, la perfecta organització, la manca d'incidents, i que tot fos possible en un diumenge gèlid, sense cap suport propagandístic, ni espais a la tele, ni col•legis electorals a punt. amb censos oficials i tot el poder que té l'Estat quan convoca alguna consulta.

Per cert: també als referèndums i a les eleccions de l'Estat, l'endemà hi ha dissensions i picabaralles. És normal. En part perquè tenim tendència a barallar-nos, en part perquè hi ha gent que vol sortir en una foto que no li correspon i que no s'ha guanyat i en part per la tensió acumulada. Ho superarem. Això també.

 
 

Comentaris