Hem de tenir por?

"Qui no ha pensat que, potser si, quan parla Carrizosa ens està advertint que faran el que calgui perquè ells tenen el poder?"

Les imatges de la Guàrdia Civil colpejant una porta amb brutalitat extrema, la sensació d'impunitat acumulades per tants muntatges policials i la implantació sistemàtica d'un escenari gairebé pre-bèl·lic per part de l'entramat polític-mediàtic, vulguem o no, ens fa sentir un malestar, un desassossec que es pot semblar massa a la por. Pot ser un dia la meva porta? Puc ser jo un dels tants que han estat detinguts, interrogats i empresonats sense proves, sense garanties, sense proves?

Qui no s'ha fet aquestes preguntes aquestes últimes hores? Qui no ha repassat mentalment el seu compte de Twitter, les seves converses telefòniques dels últims dos maleint la maleïda situació? Qui no s'ha sorprés valorant la possibilitat de callar, de no fer tant retuit, de "vigilar" amb el que deia per telèfon o a casa al costat d'Alexa? Qui no ha pensat que, potser, quan parla Carrizosa ens està advertint que faran el que calgui perquè ells tenen el poder? Qui no ha recordat que tantes vegades arreu del món els dolents han esclafat els bons perquè al final, quan les coses es posen lletges l'única raó és la raó de la força? Quantes pel·lícules, llibres, documentals i històries hem llegit on qui guanya no guanya per tenir raó sinó per tenir força? Quants de nosaltres aquests dies hem estat temptats de dir-li a algú proper: "vés amb cura"? Sí, és la por. La por funciona, s'encomana i ens fa ràbia sentir-la perquè percebem que és dintre nostre que es lliura una batalla que estem perdem, molt abans que arribin a la porta de casa nostra.

 

És en aquest moment, on la por es contagia, on la ràbia de veure's arraconat es fa patent, quan hem d'activar tots els mecanismes de defensa possibles. Cal recordar que hi ha tombat la porta de casa del veí però cal no oblidar l'evidència que no poden derribar totes les portes, ni tan sols l'1% de totes les portes de tota la gent que sap que cal seguir dempeus. Cal recordar que fins i tot, com s'ha publicat fa unes poques hores, la porta ja havia estat substituïda per una de nova, de més forta. I cal recordar que igual que la por es contagia a una velocitat enorme, la valentia, la dignitat col·lectiva davant la injustícia, la necessitat imperiosa de dir prou, la sensació irresistible de "per aquí no passo" és mil vegades més contagiosa, mil vegades més potent i, el més important, mil vegades més satisfactòria. Hem de tenir por? Sí. I l'hem de comprendre, aguantar-lo i empassar-lo. Un cop fet això, tornem a la realitat i recordem qui som, qui són els nostres amics, veïns i companys i preparem-nos per gaudir de treure'ns la por de sobra. De vegades guanyen els dolents però la seva por no dura eternament. Mentre es manté la solidaritat amb qui està patint directament, no oblidem que la por es pot esvair en un sol moment, amb un gest de dignitat, en una manifestació que passa per sota el nostre balcó o amb una mirada d'un desconegut que et somriu al carrer quan vas a trobar-te amb milions més i recordes que no estem sols.

 

Comentaris (10)
No hi ha res a fer. Fa 3 mesos
Sempre guanya qualsevol conflicte qui té més poder, sigui o amb força física o sigui amb desobediència com feien a la Índia a l'època d'en Gandhi. En aquests dos anys s ha demostrat que els catalans som inofensius i sense caràcter. A més l'actitud d'ERC i Convergència (pactant amb el PSOE en ajuntaments i diputacions i altres bestieses ) fa vergonya. I les manifestacions de les tietes de l'ANC són absolutament inútils. A més, estem colonitzats al 50% d'espanyols majoritàriament an
Narcís ( Albano : malgrat mitjans o no mitjans econòmics que es disposin .. mai per mai perdre l' honradesa i honestedat si hom vol ocupar-se'n de la política, ço és, continua probe ! ) Fa 3 mesos
Tot un estat per anar contra persones/ ciutadans normals i corrents tot pervertint ses pròpies lleis, normes i reglaments àdhuc mateix Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics ! PD : què cal explicar ?
joanr Fa 3 mesos
Gran article. Quan eres de Podemos no em feies gens de gràcia, la teua evolució ha estat magnífica...res a veure amb l'evolució contrària dels caporals d'ERC.
Vicens Fa 3 mesos
Pedro diu que el rei representa els republicans, la Guàrdia Civil els detendrá al dos immediatament,..? O no se han enterat?
berret Fa 3 mesos
Mandela i Lutero no varen tenir PO, nosaltre t'ampoc en tindrem. Pacificament TOTS al carrer.
Perfecto Fa 3 mesos
Mandela se chupó 27 años de cárcel. Cuando los presos ktalanets lleven ese tiempo en Lledoners (cosa imposible) volvemos a hablar de secesión.
Creo que deberías volver a Argentina. Fa 3 mesos
Allí no pasarás miedo y aquí nos quitaríamos basura.
Susana Fa 3 mesos
No te preocupes, nosotros te enviamos de vuelta a Borrell.
limonada Fa 3 mesos
Pues yo no tengo miedo ni me muerdo la lengua. Que vengan a buscarme a mi casa (ya me han hecho fotos a la fachada). A esta gente solo se le puede tener asco.
Joanb Fa 3 mesos
Cal ser honest per no enganyar la gent ni a un mateix. Reflexionar i debatre sense prejudicis sobre la por sempre resulta ser un exercici sa, responsable i necessari. Gràcies, Albano, per l'honestedat i intel.ligència que estas demostrant tenir. En els temps que corren fa bona falta.
También está la sonrisa de un niño. Fa 3 mesos
Y el olor de las nubes. Son las armas más poderosas. Mientras los niños y las nubes anden sueltos no debería penalizarse la fabricación de explosivos con fines recreativos.
Fat Boy Fa 3 mesos
Els bons nomes guanyen quan tenen un garrot mes gros que els dolents. Ja ho deia Napoleon, Deu sempre esta al costat del que te mes canons. D'aqui la bogeria del pacifisme.
joanr Fa 3 mesos
Em part et done la raó, però Catalunya no té força per fer violència...l'únic camí és la desobediència civil. Altres han guanyat amb la desobediència. El teu missatge sense matisar potser descoratjador i al servei de l'opressor.