Hamburg was good dirty fun

"Aquella temporada d'estiu a Hamburg es convertiria en una de les més crucials per a la banda: it was the school to learn how to be a Beatle"

Al barri Sant Pauli d'Hamburg trobem el sex shop més gran d'Europa. I com qui ni vol la cosa, també hi ha carrers on només es permet accés al púbic masculí. Una versió maldestre del barri roig d'Amsterdam. Com passatges privats amb unes tanques que adverteixen, subtilment, que no ens ha d'estranyar res del que hi puguem veure al darrere. I tot el Sant Pauli en general sembla com un Las Vegas en petit i en alemany. Llums asfixiants, sales de joc brutes, plenes de vici. I que l'Anna explicava brillantment en aquest article.

Al bell mig de la plaça. Entre ampolles de cervesa de mig litre i pintades a la paret de molt mal gust. Ens trobem quatre escultures metàl·liques. Que no s'acabarien d'entendre si no fos per la silueta del baix que m'imagino que representa Paul McCartney. Tot per què una mica més amunt, al 36 del Große Freiheit -o gran llibertat-, és on començaria la carrera musical més estel·lar de tota la història del rock.

Lennon deia que va sortir de Liverpool gràcies a Elvis Presley. Època on es repartien les deu miserables lliures dels "bolos" entre quatre. Però tampoc passava res. Tenien 18 anys i cash per emborratxar-se. Allò que McCartney explicaria com un "Hamburg was good dirty fun". Tocaven de nit entre set i vuit hores, set dies a la setmana. I dormint en habitacions ronyoses d'un cinema propietat del mateix Bruno Koschmider. I continuaven sense tenir massa calers. Però aquella temporada d'estiu a Hamburg es convertiria en una de les més crucials per a la banda: it was the school to learn how to be a Beatle.

Van tornar al Regne Unit i tot era diferent. Tocaven fort, molt fort. Els Beatles d'abans d'Hamburg ja eren irreconeixibles. Una música molt avançada, fresca, harmònica, melòdica. Llavors deixarien de beure a dalt de l'escenari, es vestirien com cal i traurien el Love me do. I la resta de la història ja se la sabeu.

 

-1

 

Comentaris