"Ha sido ETA"

"D'on ve aquesta passió per ridiculitzar la teoria sobre la implicació espanyola en l'atemptat?"

La culpabilitat és un sentiment curiós. Una sensació expansiva que acostuma a tacar-ho tot. En certa manera, també ho són l'odi o la por, és cert. Quan algú té por d'alguna cosa, aquest sentiment atàvic el porta a comportar-se d'una determinada manera. Irracional, certament. És a dir, si jo tinc por de les aranyes i he de dormir en una casa a la muntanya, passaré mala nit imaginant la sola possibilitat que un d'aquest artròpodes s'hagi col·lat a la meva habitació. Encara que no hi hagi cap aranya, estaré nerviós i, fins i tot, irritable. Em posaré nerviós i clavaré alguna esbroncada injustificada si algú fa broma amb aquestes petites criatures i la remota possibilitat que estiguin a prop meu. Em comportaré com un imbècil per culpa de la por. La culpabilitat és un sentiment similar. Quan algú se sent culpable, reacciona de manera nerviosa i agressiva contra qualsevol insinuació. És més, encara que no hi hagi una insinuació concreta, la persona portadora de la culpa se sentirà amenaçada i tensa. Obligada a justificar-se encara que ningú no l'hagi acusada de res. En aquest sentit, és fascinant com part de la societat civil i política espanyola ha actuat des de l'exclusiva de Roures sobre l'atemptat de les Rambles.

Insinuar des d'un mitjà de comunicació normal (i no diguem des de la política) que l'Estat espanyol va col·laborar en l'atemptat sense proves és una cosa demencial i absurda. Diria, fins i tot, que delictiva. Aquesta és una teoria de la conspiració que no defensa Público ni cap mitjà català amb cara i ulls. Però, malgrat això, s'ha engegat certa alarma des de Madrid per defensar-se d'aquestes acusacions (que pràcticament ningú ha fet obertament). Periodistes espanyols s'estan escarrassant per enfonsar la brutal investigació del diari i intentar demostrar que, en realitat, l'Estat espanyol no tenia res a veure amb l'imam, ni el van enviar a Ripoll, ni van seguir totes les seves passes per Europa ni van punxar els telèfons dels terroristes fins el dia abans de l'atac. Però, sobretot, volen ridiculitzar el periodisme català per creure en la teoria de la relació entre l'atemptat i el CNI. Una teoria, per altra banda, que estan esbombant ells mateixos. I d'on ve aquestes fal·lera per atacar la investigació de Roures? D'on ve aquesta passió per ridiculitzar la teoria sobre la implicació espanyola en l'atemptat? D'on surten aquestes ganes de mossegar-nos quan la majoria mai no pensaríem honestament que l'Estat ha fet un atemptat a Catalunya?

 

La culpabilitat és un sentiment curiós perquè ho taca tot. Et fa ser paranoic i histèric. Et fa dubtar de tot i de tothom i veure insinuacions o acusacions on només hi ha dades i informació. Lamentablement, l'Estat ha actuat de manera indigna en moments recents de la seva història. Des del doble joc d'algunes peces clau espanyoles durant el cop d'Estat fins l'assassinat i ús massiu de calç viva contra ETA. No oblidem que ha existit una cosa que es deia GAL i que resulta que feia terrorisme. Evidentment, quan parlem d'Espanya i les seves clavegueres no parlem d'un estat impecable i transparent. No ens referim a una nació respectuosa amb els drets humans i amb la justícia. Quan parlem d'Espanya, també estem referint-nos a episodis tan lamentables com un judici que acaba al Comitè de detencions arbitràries de l'ONU. Honestament, és demencial pensar que l'Estat atempta a Catalunya. Però la història recent del país explica perfectament el sentiment de culpa que arrossega l'inconscient col·lectiu dels espanyols. És una reacció molt freudiana, al cap i a la fi.

 

Comentaris (19)
No @ganxet Fa 6 mesos
El castellano es tan lengua de Cataluña o más que el catalán y desde el siglo XVI. No seas tú el que quiere dar gato por liebre.
federalista Fa 6 mesos
jajaja el nazi etnicista ramon dient a tots en quina llengua hem d'escriure, i despres diuen que no son nazis jajaj apa ramon amb el coatelelo, no perdo que es xarnego i escriu en castella, be amb el jordi suis, el espot i l'alexandre ,feu un partidet ultra nazionalista catalufo, per figurar i que no us vote ni la vostra p mare jajajajajaja.
La lengua de cataluña también es el castellano Fa 6 mesos
No lo leas Ramonet. Yo tampoco leo tus rollos de más de dos líneas.
Ganxet Fa 6 mesos
La llengua de Catalunya és el català. Que tothom sàpiga el castellà està molt bé i és una riquesa a preservar, però no volgueu fer passar bou per bèstia grossa com feu els nacionalistes espanyols (castellans).
Ramon Fa 6 mesos
Em fot gràcia la fauna progre que malfia d'Espanya només quan el seu joc brut la perjudica políticament. D'Espanya cal malfiar-se'n sempre. No hi ha mai cap procés electoral sense joc brut. Normalment, sociata. I sempre que cal, contra Catalunya.
Ramon Fa 6 mesos
Jo si fos un concurs amb premi a qui l'encertés, donaria la resposta que l'11-M va ser obra d'estats veïns dels espanyols per dur Zapatero a la Moncloa a fi i efecte que la política exterior espanyola donés la volta com un mitjó en com a mínim tres agendes, com així va succeir d'immediat. Però també m'ensumo que les clavegueres felipistes encrostades en el sistema també tenien en ment capgirar una altra agenda política. La catalana, és clar.
Ramon Fa 6 mesos
El procés català també segur que s'explica des de les infiltracions. Però en el cas d'ETA això ve de tan lluny com la pròpia organització. Que dins seu hi ha bascs que realment tenen per objectiu convertir el seu país en un estat independent i diguem-ne socialista? Segur. Però que sempre hi ha hagut qui n'ha tibat o afluixat els fils per servir a d'altres interessos, també segur. Recordem la frase d'Adolfo Suárez: "Si entrem a l'OTAN, per fi sabrem del cert si ETA es finança amb dòl
Ramon Fa 6 mesos
Zero Dark Thirty narra la localització i captura de Bin Laden per part dels americans. El guió té molta cura que en cap moment el públic del cinema pugui sentir simpatia per l'objectiu de l'operació, ai, pobre. Per evitar-ho, fan que la Caterina un dia a casa vegi per televisió un documental que recordava totes les massacres d'aquella organització terrorista. Totes. Petites i tot. Però ni una paraula d'Atocha. Ni una paraula de l'atemptat més mortífer que hi ha hagut mai a Europa. Per
Ramon Fa 6 mesos
COM Ràdio, donant per fet que havia sigut ETA, d'entrada va intentar restar-hi importància. I PRISA va anar més enllà. El País, també donant per fet que havia sigut ETA, va obrir amb el missatge que sobretot l'atemptat no havia d'influir en el vot del diumenge següent, ha! El PNB també va donar per fet que havia sigut ETA. I també Jordi Pujol, tot i que ell ja ho va fer quan Otegi n'havia negat l'autoria. Desmentiment que Pujol no va concedir-hi crèdit. Va ser ETA? No ho crec. Però d'
Ramon Fa 6 mesos
Se m'adrecen en la llengua del rufián. Per tant, ni cas. Si volen res ja m'ho repetiran en la llengua de Catalunya.
Peones negros Fa 6 mesos
Hola Luís del Pino, alias "Ramón". Otra vez en las trincheras, ¿verdad?.
La por pot fer que no s'accepti la realitat. Fa 6 mesos
Terrorisme d 'Estat.
Ramon Fa 6 mesos
Que el PP va perdre les eleccions del 2004 per "la barroera gestió posterior a l'atemptat de l'11-M" és tan mentida com la pròpia versió oficial de l'atemptat.
Ramon Fa 6 mesos
No, Pol, no, el PP no va perdre les eleccions del 2004 per com va gestionar els dies entre l'atemptat de l'11-M i les votacions del diumenge següent. Va perdre les eleccions per l'atemptat en si mateix. Que per això van cometre'l. Aquella matança tenia per objectiu que el PSOE tornés al poder. És una de les dues úniques certeses que tenim de la matança. L'altra és que el Periódico va mentir: no ho va fer Al Qaida.
FatBoy Fa 6 mesos
Voste sap que va ser el cas Scala i la destruccio de la CNT?.
Ramon Fa 6 mesos
Espanya no és ni una democràcia, ni un estat de dret.
Pol Fa 6 mesos
El PP ja tenia experiència en perdre unes eleccions per una gestió barroera de la informació després d’un atemptat. Potser va pensar que a CAT passaria el mateix i podria evitar el 1O. No va comptar amb l’eficient actuació de la policia catalana.
Ramon Fa 6 mesos
El 2008 ETA va matar un regidor del PSOE per assefurar la reelecxió de Zapatero. Quan falten dies o, com aquell cop, hores per votar, quasi sempre en passa alguna que determina el resultat de les elecciina.
Ramon Fa 6 mesos
Qui primer va dir que la matança de l'11-M havia set cosa d'ETA van ser els sociates.
Jo Fa 6 mesos
El periodisme espanyol no em mereix cap respecte. Encara han de rectificar el que van publicar sobre Sant Esteve de les Roures .... (i només és un molt petit exemple). Fins i tot la Història que ens han volgut fer creure des de Espanya és una farsa.