Ha arribat la policia lingüística

"Des del consells professionals fins als comitès d'empresa, passant pel Col·legi de Periodistes, aquestes instàncies -electives- s'han revoltat contra les juntes electorals"

Totes les entitats professionals dels mitjans públics catalans han protestat per la censura dels termes "exiliats" i "presos polítics". Des del consells professionals fins als comitès d'empresa, passant pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, aquestes instàncies -electives totes elles- s'han revoltat contra els criteris de les juntes electorals, que s'autoconsideren facultades per prohibir els termes que, tot i figurar als diccionaris, no els agraden. No els importa que els mitjans de Madrid, publics o no, facin servir "colpistes" o que molts mitjans internacionals utilitzin la mateixa terminologia que a TV3 o Catalunya Ràdio. Està prohibit perquè ho diuen ells i prou.

 

Però el pitjor de tot plegat és l'argument utilitzat pels funcionaris de les juntes electorals. Segons ells, els periodistes dels mitjans públics catalans entren en "pràctiques informatives que s'aparten injustificadament de la vigent legalitat". És a dir, només es pot escriure des de la terminologia que fan servir ells. Això vol dir, per exemple, que a Catalunya no pot passar res a nivell nacional, només "autonòmic" o "de la comunitat". Qui diu que a Barcelona hi ha un Teatre Nacional de Catalunya si l'únic que té aquesta distinció, segons la llei, és el Teatro Real de Madrid? Qui és la ràdio nacional sinó RNE? Hi ha una Biblioteca Nacional de España, una Red Nacional de Ferrocarriles Españoles, una Policía Nacional i unes carreteres nacionals que hi convergeixen en el quilòmetre zero de la Puerta del Sol...

 

 

Fa anys la Generalitat valenciana del PP reclamava el tancament de TV3 al seu territori perquè els TN's parlaven de País Valencià i no de Comunitat. De fet, en terminologia de la junta electoral tenien raó, perquè oficialment Catalunya no és ni una nació, ni un país, sinó la Comunidad Autónoma de Cataluña, com queda clar, sempre, a la documentació de l'Estat.

 

En definitiva, després de la prohibició dels llaços grocs ha arribat la policia lingüística. Estem a punt de tornar, obligats, al tu ja m'entens.

 

 

 

Comentaris