Guerra llarga de desgast

"El Sit and Talk despulla l’Estat molt més que qualsevol altra de les consignes habituals de l’independentisme"

Avui s’havia de jugar un Barça-Madrid al Camp Nou, però algú es va espantar per l’ocupació de l’aeroport del dia 14 i els disturbis al centre de Barcelona dels dies següents i va maniobrar per canviar de ciutat o de data. Finalment el canvi va ser de data: 18 de desembre. El grau d’ingenuïtat dels promotors de la mesura és remarcable, perquè és evident que la van prendre pensant que al cap de dos mesos la protesta s’hauria diluït. Ahir, però, 375.000 persones, el 6,7% de la població adulta del país, van rebre en el seu mòbil un missatge avisant-los que es reservin el 18 de desembre per fer una cosa. No cal ser molt espavilat per entendre que, o bé els jugadors dels dos equips i els àrbitres dormen al Camp Nou la nit abans, o aquest partit té molts números de no poder-se jugar. Sigui com sigui, l’impacte mediàtic mundial i l’impacte social i polític a Espanya estan assegurats.

Endarrerir el partit dos mesos no haurà servit de res, i tornar-lo a endarrerir encara serviria de menys, perquè el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol ha entrat en una nova fase. La psicologia de l’independentisme organitzat i la seva base social ha canviat. De la ingenuïtat de l’”Espanya no s’ho pot permetre” i l’“Europa no ho permetrà”, de l’ansietat prepolítica del “tenim pressa” i l’”ho tenim a tocar”, s’ha passat a un enfoc més madur, que entén molt millor la naturalesa autoritària de l’estat espanyol i el cinisme extrem que impregna les relacions internacionals, i que assumeix com a inevitables els costos de la repressió. El tsunami democràtic és l’expressió organitzativa més genuïna d’aquesta nova fase, perquè opta per passar a l’acció directa no violenta i ho fa sense prometre res: no hi ha més full de ruta que la guerra llarga de desgast, plantejada a base d’accions tàctiques autoconclusives i amb altes probabilitats d’èxit gràcies a la tecnologia i al caràcter massiu i pacífic del moviment. Òbviament, ningú no posa en marxa una estratègia d’aquest calibre, i ningú no la segueix, si no està disposat a assumir-ne les conseqüències: l’Audiència Nacional ja ha començat a investigar el tsunami per delicte de terrorisme.

 

El tsunami demostra també una gran intel·ligència política quan posa el Sit and Talk per davant. El gran punt feble de la posició de l’estat espanyol, tant davant de l’opinió pública catalana com la internacional, no és el fet d’estar-se oposant fermament a la secessió d’una part del seu territori. Això ho farien tots els estats. El gran punt feble és la negativa a afrontar políticament un conflicte de naturalesa política, és la plantilla autoritària que li aplica al cas català, és l’ús del Codi Penal com a única estratègia de resposta. El Sit and Talk despulla l’estat molt més que qualsevol altra de les consignes habituals de l’independentisme, i és una demostració que la imprescindible voluntat d’ampliar la base és perfectament compatible amb l’audàcia, la valentia i l’assumpció de riscos personals. I mentre escric aquesta darrera frase, no em costa gens imaginar el somriure de Jordi Cuixart darrere el vidre d’un locutori de la presó de Lledoners.

 

Comentaris (10)
federalista Fa 3 mesos
brameu indepres brameu, ja us queda molt poc de temps,en fi dues pedres estelades es clar, i apa a cascar-la amb un drap estelat tambe es clar, jajajajajajaj inda indapandenchia pel 2765.
ferran Fa 3 mesos
Fa deu anys ningú s’hagués imaginat el lluny que hem arribat amb una societat i joventut cada vegada més mobilitzada..L’únic punt feble, és que encara no hem arribat als sectors més maltractats per la pobresa i embrutits pels mitjans d’intoxicació espanyols. Quan entenguin que mai sortiran de la misèria vivint a Catalunya com espanyols, haurem guanyat la suficient massa critica per triomfar.
Narcís ( no ho farien tots els Estats i hi ha bons exemples .. a més, aquest estat mai ha volgut presentar res català com representant seu que sí en exclusiva només allò de defora .. així ' estat de què i de qui '? ) Fa 3 mesos
L'autoritat de la llei la dóna el poble, i a Catalunya, el poble català ; així doncs, on és l'Estatut, pitjor encara, on és l' estatut plomat per país veí botxí ? PD : és obvi ser qüestió política que no pas judicial de cap mena .. àdhuc per aquest estat, ni política, ètnica i de civilització !
Missie Fa 3 mesos
El Tsunami ha fet 2 convocotaries fins ara. El Tsunami ha desmobilitzat. Si fos per ells, dos dies i cap a casa. Tsunami és l'Estat major d'ERC i la resta. Darrera està l'Oriol Soler, l'amic intim del Voltas.
D’aquesta manera també alargueu les vostres nomines Fa 3 mesos
i seguir vivint del momo. No teniu vergonya.
joanr Fa 3 mesos
Totalment d'acord. Mobilitzacions massives, organitzades, anònimes que facen trontollar l'economia, boicot als bancs espanyols (el Sabadell és espanyolíssim), boicot comercial, vies de comunicació...
magrab Fa 3 mesos
Chantaje es encarcelar preventivamente a los politicos elegidos por el pueblo, y condicionar su destino por el "buen comportamiento" de la misma población. De hecho, más que chantaje, es sin nombre, al menos en democracia.
A Emili Fa 3 mesos
No todos los políticos del pp son corruptos. No mientas. Los partidos separatistas también tienen mucha mierda que esconder. Todos sabemos que la corrupción de convergencia tiene algo que ver en el apoyo al proces. Y el PSOE ni te cuento. Pero mira ahora donde están muchos de los corruptos del pp. Yo encantada conque vayan a la cárcel y tiren la llave (y soy de derechas).
A Joan Fa 3 mesos
¿y quien te ha dicho a tí que las leyes no estan al servicio de las personas o no son democráticas?. En España (no Castilla), las leyes se aprueban en el parlamento del que por cierto, forman parte también tus grupos independentistas. Que se lo digan a Rufián. Estáis perdiendo el tiempo. Insisto. Una parte de la poblacion de Cataluña estáis luchando contra toda España. Eso no tiene recorrido, salvo fastididiaros la vida.
Al autor Fa 3 mesos
Es una muestra de chantaje. O te sientas y haces lo que nosotros decimos o "mira como lo destrozamos todo". Por otra parte ¿con quien hablar? ¿ con el cdr de Torra?. Un fanático jamás será interlocutor de nada (ni Colau habla con él). Y cómo dijo Sánchez en la eurocámara, "este hombre apoya a una organización investigada por terrorismo, en alusión a tsunami. Le recuerdo: nadie está por encima de la ley y menos los políticos.
Joan Fa 3 mesos
Queda’t al teu estat on la llei està per damunt de les persones (súbdits). Nosaltres estem construïnt una República on les lleis estaràn al servei de les persones i no a l’inrevés. Catalunya i Castella són com l’oli i l’aigua, no es poden barrejar. Tenim concepcions oposades del poder. Aquí, al centre de tot posem a les persones. Vosaltres poseu un rei que dicta el que heu de fer. Dos sistemes oposats, ni un ni l’altre ha de ser necessàriament millor o pitjor. Si voleu el
Emili Fa 3 mesos
Los políticos no están por encima la ley a menos que seas un corrupto del PP
Victor Fa 3 mesos
España es una mierda franquista y lo sabes. Tsunami democràtic terrorista ? hay que ser muy miserable para banalizar el terrorismo de esa manera.