Grandiloqüències no, si us plau

"Després de set anys de procés seria d’esperar que un partit d’estat com el PSOE fos capaç de tenir ben caracteritzat el problema i ben definides les solucions"

Esparvera, la facilitat amb què el PSOE va passar de designar la qüestió catalana com un “conflicto sobre el futuro de Cataluña” (declaració de Pedralbes, 20 de desembre de 2018) a qualificar-la de “crisi de convivència” en quant va decidir anar a eleccions. I esparvera la facilitat amb què ara torna a parlar de “conflicte polític”, només pel fet que necessita els vots d’ERC per a la investidura. Aquests vaivens de diagnòstic en una qüestió tan crucial i en tan poc temps, i sempre per motius tàctics i curtterministes, ens parlen d’un partit, i sobretot un líder, que no tenen problemes de jugar amb temes molt delicats en funció de les seves conveniències immediates. Frivolitat política.

No té el PSOE un diagnòstic propi i estable del que passa a Catalunya? Tornarà a canviar de diagnòstic d’aquí a quinze dies si les converses amb ERC fracassen i necessita l’abstenció d’estat del PP o el Sí patriòtic de Ciutadans? Després de set anys de procés, nou anys si comptem des de la sentencia del TC i no des del primer gran 11S, seria d’esperar que un partit d’estat com el PSOE fos capaç de tenir ben caracteritzat el problema i ben definides les solucions. Fa escassament un mes, la recepta passava per reintroduir el referèndum il·legal en el Codi Penal, obligar l’escola catalana a impartir una assignatura de valors constitucionals i imposar canvis a TV3 perquè deixi de ser “una màquina de propaganda separatista”. Aquestes van ser les tres propostes estrella de Sánchez en relació a Catalunya en el gran debat electoral televisat. Aquestes, i “traer a Puigdemont”. Un mes després, i sense que entremig hi hagi hagut cap canvi estructural objectiu de la situació, només una nova aritmètica al Congrés, se li demana a l’independentisme que es cregui que el PSOE està realment per una solució política en clau democràtica. Els que pressionen ERC perquè faciliti la investidura potser haurien de reconèixer primer que, ara mateix, Sánchez i el PSOE ofereixen molt poca confiança i garanties com a interlocutors. Els dirigents republicans faran bé d’extremar les precaucions, obligar a posar-ho tot per escrit amb la màxima claredat possible i, en termes de relat, presentar qualsevol hipotètic acord amb el més gran dels escepticismes. Aquest PSOE no permet parlar, de moment, d’oportunitats històriques. Les grandiloqüències, millor reservar-les per quan els fets les avalin.

 
 

Comentaris (14)
LLARENA dPENA Fa 1 mes
I encara aixií, EAC (Esquerra Autonimista) boixos per donar suport a en Sánchez com sigui. Sense res a canvi que repreenti quelcom per la ciutadania i la dignitat de CAT. EAC, només volen gestionar una castanya, la GENE que puguin assolir en properes elecccions "regionals". No serà tan estranya que la realitat els torni a passar per sobre (21D, Ajuntam. de BCN i d'altres). A molts dels que ls varem votar tant de temps, ens faltaran hores del dia per petar-nos del seu ricidul permanent.
ciutada del mon Fa 1 mes
tu voltas ,que et tinc per inteligent que es millor per a catalunya espanya, indepes, federalistes, confederalistes autonomistes etc, el govern sanchez i vice iglesias o el govern casado, vice abascal , i ortega smith manant en la policia, si vols pau i una solucio pacifica es clar si vols lo que molts aci sang guerres i morts com pitjor millor, aleshores la segona opcio com diu algu fanatic per aci es la millor ortega smith com cap de la policia i a matar-nos tots.
Portuguez Fa 1 mes
Antes dignos e livres uma hora apenas, que escravos toda a vida.
federalista Fa 1 mes
si voltas o aquest govern sanches iglesias, o altre casado, abascal, amb ortega smith de ministre del interior, vosaltres decidiu indepres pero si us importa una mica catalunya, i no una p merda, crec que el segon no seria molt bo per a ningu, i podria portar fins i tot morts amb l'ortega smith com cap de la policia ara pareix que torra i 4 descerebrats mes es lo que volen com a eslovenia res, 65 morts apa tireu endavant indepres .
Res Fa 1 mes
No volem admetre que la política i la justícia a Ñ són impunes. No és democràtic però comprovem que és aixì constantment. Llavors, fem plans realistes i denúncies constants a l'exterior. Amb Ñ res a fer.
adolf Fa 1 mes
Sr. Voltas, avui no critiques al president Quim torra ?, que estrany
Epuration Fa 1 mes
Traïdor
El independentismo siempre intenta tapar su ridículo con afirmaciones grandilocuentes Fa 1 mes
Y siempre consigue el efecto contrario. Pero no aprenden.
set anys de procés .... Fa 1 mes
..... s'han assolit després de 40 anys de preparació, entre pujolisme i tripartits i les seves conseqüències. El prusés no ha sortit del no-res i ve, de forma molt evident, de dalt a baix. La gent es mobilitza perquè els han dit que s'han de mobilitzar i amb pagafantas públics pel mig.
TSSO Fa 1 mes
El PSC, que en uns temps va ésser hegemònic, se'n va anar en orris el dia de que va deixar de ser PSC i es va convertir en la sucursal catalana del PSOE. Al PSOE no saben on tenen la mà dreta i l'esquerra fa molt temps que la van perdre. La frivolitat dels lideratges i la manca d'un projecte socialdemòcrata coherent i consistent els està destruint perquè la gent ja no hi confia. Un projecte que ningú sap ben bé quin és i uns lideratges frívols i buits de contingut només poden portar a
Boris Fa 1 mes
Eduard. No serà una negociació, serà una entesa per poder enganyar les respectives bases de PSOE i ERC (aquestes s'hauran d'empassar el gripau en un 95%). Després tothom farà el que tenia pensat fer, un... tractar de governar un país inviable economicament com Espanya, l'altre... gaudir de les engrunes de l'autonomisme raquític que ens queda.
Ramon Fa 1 mes
Un post anterior afirma que el PSOE vol "fer petar" ERC. Que bèstia.
Ramon Fa 1 mes
Si TV3 fos realment una "arma de propaganda separatista" no l'haurien deixada pas fora de l'aplicació del 155. TV3 és una arma de propaganda del tripartit, més i tot que durant el Septenni Negre 2004-2010.
L'objectiu és el contrari del que diuen. Més llestos que la fam. Fa 1 mes
Son la hòstia! Desprès, durant i prèviament a tractar-nos com a merda (a tots els catalans ens posen en el mateix sac d'odi, no sols als indepes) ara ens diuen que hem de "salvar Espanya". En realitat no volen els vots d'ERC, volen fer petar ERC i desprès aliar-se entre espanyoleros.
Sergi Fa 1 mes
Eduard Voltas, avui no critiques en Quim Torra perquè li ha agradat un article o recomana un llibre com fa la caverna?