Google també engega Espanya

"El PP s'acosta molt més a l'intervencionisme soviètic, xinès i bolivarià que no pas al laissez-faire defensat pels liberals"

El tancament de Google News a Espanya demostra, de nou, l'atàvic menyspreu que tenen les institucions de l'estat espanyol per la llibertat. Google News és un portal disponible a 70 països del món i en 35 idiomes que enllaça notícies publicades per diaris d'abast estatal i local. Enllaça, no reprodueix. Mostra només el titular i unes poques línies de la notícia. Les publicacions obtenen -gratis!- un gran nombre de visites a través d'aquesta plana web, i com que el nombre d'entrades està directament relacionat amb els ingressos publicitaris que obtenen, es podria dir que Google News els ofereix publicitat no-cost. Qui podria dir que no a aquest pacte extraordinari fet amb una de les empreses més importants del món?! Doncs Espanya. Només. És un cas únic a tot el món mundial.

Google News ha decidit tancar el seu portal espanyol perquè la Llei de Propietat Intel·lectual -que entra en vigor aquest gener-, obligaria l'empresa a pagar un import als diaris, revistes i blogs per enllaçar les seves notícies. A sobre! Naturalment Google ha dit que pagarà sa tia i que, si a Espanya no volen beneficiar-se de la publicitat gratuïta que els ofereixen, ja s'ho faran. El govern espanyol s'ha defensat dient que el reglament va ser un requeriment d'AEDE (Asociación de Editores de Diarios Españoles). De fet, el reglament es diu Canon AEDE. L'organització, però, en veure que Google no estava disposat a deixar-se marcar aquest gol, va emetre un comunicat demanant al Govern que si-us-plau-si-us-plau fes alguna cosa perquè evitar que el servei tanqués. El Govern no ha fet res i ahir ja no hi havia Google News España.

Hi ha un aspecte clau en tot plegat. Les publicacions enllaçades a Google News són lliures de triar si volen ser-hi o no. Si tu creus que el cercador està infringint els teus drets d'autor, dius que no t'hi posin mai més i s'ha acabat el problema. Per tant, és delirant i penós que un reglament obligui a totes les publicacions espanyoles a renunciar a aquest servei. Potser hi ha publicacions que no volen ser "protegides" per l'estat, potser algunes prefereixen ser "violades" per Google, i és lamentable que a partir d'ara ja no tinguin la llibertat de triar fer-ho. És com si un músic penja una cançó a Youtube i el seu govern li diu que no està autoritzat a compartir-la gratuïtament amb el món perquè s'estarien violant els seus drets d'autor… És aquesta mania de ficar-se en tot. Després el PP encara té la cara de dir que té una ideologia liberal. Bé, i la gent d'esquerres els acusa de ser neoliberals! Francament, a mi em sembla que el PP s'acosta molt més a l'intervencionisme soviètic, xinès i bolivarià que no pas al laissez-faire defensat pels liberals.

No m'estranya que Google, que a través de la tan injustament criticada economia de mercat ens fa un servei immens a tots -als bolivarians també- hagi engegat a rodar aquest estat caspós i obsessivament controlador.

 
 

Comentaris