El president Montilla no la va encertar en el seu missatge de Cap d’Any com a president de la Generalitat. Em refereixo a la famosa frase: «Podreu decidir amb el vostre vot quin camí cal seguir. Si hem d’aturar-nos, retrocedir o cercar falses dreceres, o bé si hem de mantenir l’horitzó que ens hem traçat”. Una frase que la podria dir José Montilla en un acte PSC com a candidat a la reelecció a la presidència de la Generalitat, però que no pot dir mai el president Montilla en un missatge institucional. No la va encertar, però, en un doble sentit: va fer una cosa inadequada, que no està bé, però a més em fa l’efecte que es va equivocar també en el seu objectiu electoral. Dit d’una altra manera, pot ser que el president Montilla s’hagués marcat en un gol en pròpia porta.

De cara a la seva reelecció com a president de la Generalitat, José Montilla necessita al llarg dels pròxims mesos aconseguir dues coses: uns bons resultats per al PSC i uns resultats acceptables per als seus socis, que no s’enfonsin. Si Esquerra o Iniciativa s’enfonsen i els tres partits no sumen, no hi haurà tripartit i Montilla no tornarà a ser president. Per tant tot el que faci des del punt de vista electoral ha de sumar vots per al PSC i a ha d’ajudar a Esquera i a Iniciativa a no perdre’ls.

Des del punt de vista del PSC, l’estratègia lògica és potenciar el paper institucional del president Montilla. Amb el pacte basc a la memòria, la vella tècnica d’aturar al PP votant socialista ja no serveix. Les possibilitats electorals del PSC passen per presentar-se com un partit central i institucional i donar al president Montilla el màxim perfil institucional. Si en un missatge de cap d’any, on té totes les possibilitats de remarcar aquest perfil institucional, hi renuncia i acaba marcant un perfil partidista, s’està fent –o li fan involuntàriament els seus assessors- un gol en pròpia porta.

Però amb la frase en qüestió el president Montilla comet, al meu parer, un segon error estratègic: li complica innecessàriament la vida a Esquerra. Si Montilla malparla de les falses dreceres sobiranistes i proposa la més absoluta moderació nacional en un acte del PSC, no passa res. Ningú no es pot queixar. Però si parla contra les falses dreceres sobiranistes amb el barret de president de la Generalitat, no està expressant l’opinió del PSC. Està expressant l’opinió del govern que presideix i de la majoria parlamentària que li dóna suport. És a dir, està parlant també en nom d’Esquerra, dels membres del govern d’Esquerra, dels diputats d’Esquerra que li van votar la investidura i que li renoven quotidianament la confiança.

Això genera als republicans una incomoditat manifesta. Si se’n desmarquen –i no des del partit, sinó des dels membres del govern- i diuen que Montilla no els representava quan estava fent de president de la Generalitat, l’acusació és molt greu i obren una crisi immensa. I si no se’n desmarquen o ho fan només rutinàriament, des del partit i no des del govern, s’empassen un gripau i els és més difícil anar a les eleccions marcant perfil propi. El president Montilla, carregant-se les falses dreceres com a president de la Generalitat i com a cap del govern tripartit, no ajuda gens a Esquerra. I si perjudica a Esquerra, es perjudica ell mateix: necessita que Esquerra s’aguanti per poder tornar a sumar. Des del punt de vista estratègic, es va fer un gol en pròpia porta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa