Geopolítica del G-3

"Una Europa més forta i més plural, ens permetria trobar el nostre lloc en aquest món canviant i deixar de ser el museu del món"

L'última reunió del G-20 ens va transmetre una imatge esperançadora del món. Economies dels cinc continents, de diferents ideologies i nivells de desenvolupament opinant sobre el futur de la humanitat. Una imatge difusa que amaga el que realment està passant. La batalla geopolítica entre tres grans blocs.

No és l'enfrontament cultural que va pronosticar Huntington als anys noranta, és una batalla geopolítica per l'agenda mundial dels pròxims cinquanta anys. Tres visions de com hauria de ser el món basades en diferents cultures, forjades en la seva història: el consens de Washington, el de Brussel•les i el de Pequín.

Els Estats Units, atrapat a les mateixes muntanyes afganes que van portar a la desintegració de l'URSS, sense credibilitat moral per la seva decisió unilateral d'envair l'Iraq i la seva visió d'un món dominat per l'economia neoliberal és un imperi en decadència.

L'actor més ben posicionat econòmicament i militarment és la Xina, podria arrabassar la posició dominant al Estats Units sense gaires dificultats, però està més preocupada en la seva estabilitat interna que no pas en ser el líder mundial.

El tercer en discòrdia és la Unió Europea. Entre les altes esferes d'influència de Washington i de Pequín ja es parla del G-2, degut a la ineficiència de la Unió de respondre amb agilitat als canvis de l'estructura de poder que s'estan produint.

Però Europa té un avantatge, la naturalesa de la seva creació. És un model a seguir en resolució de conflictes. Europa té el període de pau més llarg de la seva història i la seva dinàmica intrínseca que implica la cooperació, ens dóna un poder més enllà del econòmic i del militar: el poder normatiu.

Una Europa de les nacions, més que una Europa dels estats, en permetria dotar de riquesa el model normatiu que representem. La batalla geopolítica ja ha començat. Una Europa més forta i més plural, ens permetria trobar el nostre lloc en aquest món canviant i deixar de ser el museu del món.

 
 

Comentaris