García Albiol i la benzina

"Mentre l'estat francès es conjurava perquè l'assassinat a sang freda dels dibuixants i policies que protegien el Charlie Hebdo no trenquin la convivència al carrer, García Albiol jugava a la baixesa ètica en un nou intent de marcar perfil (diguem-ne) propi"

La sang vessada era encara calenta. França i el món es plegaven de dolor per l'atemptat contra Charlie Hebdo i l'alcalde de Badalona (mayor of Badalona, per als seus seguidors internacionals o poliglots a Twitter), fregava la glòria de la irresponsabilitat amb una piulada que no es mereix ser passada per alt. "Potser és el moment que la UE es plantegi si pot seguir amb la política que qualsevol té tots els drets. No totes les opcions són vàlides". Poc després, l'alcalde que es va fer cèlebre per la campanya que vinculava la delinqüència amb la immigració romanesa, i que ha jugat repetidament a la xenofòbia a la recerca desinhibida del vot, aclaria als lectors que "avui", referint-se a dimecres, no parlava d'"immigració" sinó del "no control sobre determinats missatges religiosos". És a dir, que potser algun dia sí, però "avui", no. Tothom sap que "qualsevol" és el pronom genuí per referir-se als missatges religiosos i només el lector perniciós hi veuria una interessada referència als immigrants i als drets socials.

Podria haver demanat disculpes, admetre que s'havia equivocat, i que el primer que s'esperaria d'un representant públic era una ferma defensa a la llibertat contra la que havien atemptat els terroristes. Però Xavier García Albiol no està avesat a la humilitat i menys encara a genuflexió de qui erra. Així que embolicava encara més la troca quan responia a usuaris de Twitter. "Com la Santa Inquisició? Com la falta total de moral en les altes files de l'església catòlica?", li preguntava un. L'alcalde responia amb una reflexió digna d'anàlisi: "Com la Santa Inquisició. Exacte". Un altre li va demanar a qui s'havia de retirar els drets, tenint en compte que els terroristes eren francesos. L'alcalde precisava que no parlava de "nacionalitats", sinó de "missatges radicals". Restem impacients perquè més enllà d'indignar-se per la tempesta que va desfermar a la xarxa, Garcia Albiol aclareixi com hauria d'actuar la Unió Europea contra aquests missatges. De moment, només ha inflamat el foc amb benzina.

Mentre Hollande s'esgargamellava fent crides a la unitat política i civil, mentre l'estat francès es conjurava perquè l'assassinat a sang freda dels dibuixants i policies que protegien el Charlie Hebdo no trenquin la convivència al carrer, García Albiol jugava a la baixesa ètica en un nou intent de marcar perfil (diguem-ne) propi. Al capdavall, en altres ocasions ja li ha sortit gratuït i rendible. D'una rendibilitat brutament populista. De fet, l'Audiència de Barcelona va confirmar a l'estiu la seva absolució del delicte d'incitació a l'odi i a la discriminació pels fulls repartits el 2010. SOS Racisme en va reclamar sense èxit un any de presó. No podia ser d'una altra manera: García Albiol es felicitava llavors per la decisió judicial. "Continuaré expressant-me en llibertat per explicar quins són els problemes reals que pateixen els veïns d'alguns carrers d'aquesta ciutat", deia, referint-se a Badalona, i prometia treballar intensament "contra tots aquells individus que provoquen problemes de convivència". L'empresa se li complica. Entre aquests "tots", ell es trobarà dels primers.

 
 

Comentaris