Funciona

"La resolució del Suprem ha estat una demostració més de que l’Estat de dret espanyol, perfectible com tots, funciona"

Com no podia ser d’altra manera, el poder judicial es manifesta en línia amb el criteri de la fiscalia i tot i resoldre el Suprem que la competència per decidir correspon al jutjat del contenciós de Madrid que els va reenviar la causa, en la seva resolució ja apunta que Puigdemont, Ponsatí i Comín poden ser, a seu parer, candidats a les eleccions europees.

 

L’incomprensible decisió de la Junta Electoral Central, de les que fins i tot discrepa bona part dels seus membres, és de fet poc compatible amb una més que consolidada jurisprudència constitucional que entén que la interpretació dels drets fonamentals ha de ser sempre la més favorable  a la llibertat d’entre les compatibles amb el seu text. D’aquesta manera l’esperit de la llei n’apropa la lletra a la seva raó de ser, que més enllà de la necessitat d’ordre, és la justícia. 

 

 

Hi ha hagut qui ha volgut interpretar la decisió de la fiscalia, i imagino que també la que ha pres el Tribunal Suprem en la mateixa línia, en el sentit de rectificar una primera postura de l’Estat en ordre a limitar els drets dels polítics en rebel·lia. Però si per ser elegit cal ser elector i els tres candidats ho son (com fins i tot ho demostren les targetes censals que han rebut), mentre l’Oficina del cens no digui altra cosa respecte a la seva residència, la Junta electoral no els pot barrar el pas. No cal ser independentista per posicionar-se a favor dels seus drets i criticar-ne des d’un punt de vista jurídic, la decisió de la Junta. De fet, ni tota ella ni ningú més amb autoritat institucional hi està d’acord.

 

Hores d’ara queda per veuré què resol el jutjat contenciós, però la resolució del Tribunal Suprem ha servit també per comprovar com funciona el recurs d’empara ordinari, de caràcter preferent i sumari, que s’utilitza per a la protecció urgent dels drets i les llibertats i per tant, ha estat una demostració més de que l’Estat de dret espanyol, perfectible com tots, funciona.

 

Comentaris