Fiasco president Rajoy

"Tots els de l'ofici sabem que qui organitza una trobada oficial amb periodistes és qui pot exercir o no el dret a vet"

A la mítica sèrie de Tv "El ala oeste de la Casa Blanca" ("The West Wing") d'Aaron Sorkin es veia sovint com entre els nombrosos afers que havia de despatxar el president dels EUA Jed Barlett (Martin Sheen) li anaven trufant l'agenda amb visites protocol·làries de presidents de països estranys i remots amb els que es feia una fotografia asseguts davant la xemeneia, sempre amb posat amable. Després d'aquestes reunions anecdòtiques (i que malgrat la disponibilitat que s'havia mostrat, el president no sabia ni qui eren un cop havien passat la porta) tornaven a entrar en matèria, a despatxar els assumptes d'interès i transcendència del dia.

Això és el que il·lustren alguns diaris d'aquí avui respecte la visita del president Rajoy al president Obama, només amb el petit detall que pretenen donar-ho com un fet de política internacional. Res més lluny de la veritat, aquí ha estat notícia de primera plana perquè per això Rajoy és el president de govern amb majoria absoluta, la qual cosa li garanteix d'exercir influència i pressió sobre la forma d'informar d'alguns mitjans. Els altres, els que per una raó o una altra, no es sotmeten als criteris del president-plasma ni tan sols els van deixar entrar. Pel que fa als rotatius nord-americans, ni un sol feia esment de la visita espanyola d'ahir.

Aquí també cal fer una breu puntualització, el fet de ser hostes del tot aliens a la Casa Blanca queda clar en l'organització de la Roda de Premsa. Tots els de l'ofici sabem que qui organitza una trobada oficial amb periodistes és qui pot exercir o no el dret a vet. O sigui que va ser el gabinet del president Rajoy qui complint ordres va repartir passis a uns mitjans espanyols sí i a d'altres no, perquè per a ells i seguint la sagrada Constitució tots els periodistes que treballen dins les fronteres legals del que encara avui és Espanya són espanyols, no? Doncs tot i així, es veu que per al govern hi ha mitjans acceptables i d'altres que no.

No és el cas dels EUA, ja que periodistes com Gustau Alegret a qui des del govern d'Espanya es va negar l'acreditació, el govern de la Casa Blanca sí que se la va atorgar. D'haver-ho sabut, la resta de companys també haguessin demanat de ser inscrits entre els periodistes que cobreixen les informacions de la Casa Blanca des de la mateixa Casa Blanca, però com es podrien imaginar aquests professionals de "El Periódico" o "La Razón" només per posar dos exemples que el gabinet espanyol de premsa els negaria l'entrada?

Fet i fotut això demostra que la implicació de l'administració Obama en la roda de premsa d'abans d'ahir és igual a la que tenia en la famosa sèrie el president Barlett quan rebia els màxims dignataris de Zimbaue, El Congo, Andorra o Brunei, només per posar alguns exemples. Cortesia i punt. Convidats a qui els fa molta il·lusió tenir al despatx una foto amb el president dels EUA perquè ho vegin els néts.

Em sap greu, francament, sobretot després que el president Rajoy contestés tallant que Catalunya mai es separaria d'Espanya a una pregunta que anava dirigida al president Obama, i aquest, al seu torn, digués que el que li convé a Espanya és rebaixar la xifra d'atur.

Per una vegada que posen el govern espanyol al seu lloc, no els fa cas ningú, quina llàstima!

 
 

Comentaris