Falses percepcions

"A Catalunya és on es palpa més l'acció de la justícia espanyola, perquè es deixa sentir com a efecte d'una triple pressió: la de l'Estat, la dels jutges audaços i la dels mitjans de comunicació espanyols"

Molts catalans han arribat a la conclusió que la justícia a Espanya millora. Ho fan, considerant les cues de dirigents del Partit Popular davant els tribunals i les presons. S'equivoquen. Hi ha hagut algun canvi. Conseqüència de l'actitud audaç d'uns quants jutges, d'un costat, i de la pressió dels mitjans de comunicació, de l'altre. Una pressió, però confusa i contradictòria, perquè els mitjans afins al PP la fan contra el PSOE i el sobiranisme català i els afins al PSOE la fan contra el PP i el sobiranisme català. Per això és a Catalunya on es palpa més l'acció de la justícia espanyola, perquè es deixa sentir com a efecte d'una triple pressió: la de l'Estat, la dels jutges audaços i la dels mitjans de comunicació espanyols.
 
Però tot plegat no passa de broma. Perquè, més enllà dels casos que s'acumulen contra dirigents polítics populars o socialistes, la justícia espanyola encara emmarca les decisions en una inèrcia administrativa heretada del segle XIX i en un intervencionisme desbocat dels altres dos poders; fonamentalment, de l'executiu.
 
El ministeri de Justícia és qui dota dels recursos necessaris dels jutjats i és qui controla, també, el sistema jeràrquic que articula la fiscalia. El ministeri d'Interior és qui decideix la prioritat de les investigacions policials, més enllà de les decisions dels jutges. I després hi ha les cúpules. La del Tribunal Constitucional o la del Consell General del Poder Judicial. Que obeeixen a quotes parlamentàries descarades. I encara hi ha una tercera incidència: la ideològica. Quan el jutge Santiago Vidal va conèixer la decisió del Consell General del Poder Judicial, que l'ha inhabilitat durant tres anys, va dir que no l'estranyava perquè "la majoria dels jutges espanyols, un 80 per cent, responen a una sensibilitat conservadora". Més que conservadora, reaccionària.
 
Per tot això, no és estrany que també el darrer informe del Fòrum Econòmic Internacional hagi deixat la independència judicial espanyola a l'alçada de l'asfalt. Segons aquest informe, Espanya ocupa el 72è lloc entre 148 Estats. Per sota de Botswana, Malàisia o Aràbia Saudita.
 
Els catalans que es deixen enlluernar pels jutges audaços que processen membres de la família reial o que condemnen dirigents del PP no s'haurien de deixat entabanar. No poden confondre la part pel tot. Aquesta part és només l'anècdota, per molt vistosa que resulti. La categoria és africana. En el millor dels casos i amb perdó davant les sensibilitats políticament més correctes.

 
 

Comentaris