Ez Catalunya

"Això és el que no perdonen els de la fractura social: ser català és poder-ho ser tot sense deixar de ser res"

Ja ho saben. I si no ho saben és que són rucs. Dues vidents, un astròleg i un tarotista han pronosticat que Catalunya serà independent el 2017. Molt bé. I si no ho és? Doncs proposo encadenar-los amb silicona al pis -50 d'un edifici de clavegueres gratarates i que vaticinin quin any aconsegueixen sortir-ne. Aquí el més tonto fa rellotges. O vol endevinar fractures socials. 

Els futuròlegs espanyols existents a Catalunya amb el corazón partío tenen la 'ouija' farta de vi. Aquesta setmana l'exdiputat de Ciutadans i ara líder de l'esquizoide 'Som Cataluña Somos Espanya' diu que "ara ja ni cal saber català per ser independentista". Mitjans ciudadaneros com Crònica Global manufacturen falses fractures socials. I més i més. La fractura social és el placebo del trastocat. El tamagotchi del nen mal criat. La fractura social és l'amic imaginari que no ha acabat mai de marxar: el poni punk fumant-se la melena i pilotant un Concorde mentre ataca Saturn amb cacauets farcits de llet merengada. La fractura social. Mare de Déu, si jo t'expliqués.
 
En aquests moments el Servei Sísmic de Fractures Socials està en alerta permanent. Si li fan un cop d'ull a aquest país de copeta d'anís veuran que.... Els cognoms més freqüents a Catalunya són: 1. García. 2 Martínez. 3. López. 4. Sánchez. 5. Rodríguez. 6. Fernández. 7. Pérez. 8. González. 9. Gómez. 10 Ruiz. 11. Martín. 12. Jiménez. 13. Moreno. 14. Hernández. 15. Muñoz. 16. Díaz.... Els cal que els hi faci el llit? Oi, que ja el tenen fet? Doncs el totalitarisme dels futuròlegs no entén que molts d'aquests catalans siguin independentistes. Primer pecat: ignorància. Segon pecat: supèrbia. Tercer pecat: no haver-se fet una lobotomia quan tocava. Quart pecat: no es pot ser futuròleg sense ser passatòleg. Això que sembla estrany és normal. 

Només un cas. Dels milers i milers de casos. El 6 d'octubre de 1934 el trets de canó de l'exèrcit espanyol mataven Jaume Compte i Manuel González Alba (i més tard, a causa de les ferides, Amadeu Bardina). Estaven atrinxerats a la seu del CADCI, a la Rambla de Santa Mònica de Barcelona. No parlarem aquí dels calidoscòpics i encara confusos Fets d'Octubre. Aquí parlem d'una altra cosa que passa molt desapercebuda, perquè la normalitat, per normal, s'oblida. Ho va saber veure molt cristal·linament al seu moment Jaume Miravitlles, Comissari de Propaganda de la Generalitat: "I és així com un català racial de Castelló d'Empúries (Compte) i el fill de dos andalusos (González Alba) morien junts i per la mateixa causa: la dignitat nacional, segons creien ells, de Catalunya". Poca broma amb González Alba. 

Nascut a Valls, el 1896. De pares andalusos. Funda edicions de l'Arc De Berà. De cara al socialisme, al comunisme, a l'obrerisme. Edita la primera traducció al català de 'El manifest comunista' (1930). Empresonat des de els dies de Primo de Rivera. Home del complot de Prats de Molló. Militant del Bloc Obrer Camperol. D'Estat Català. Del Partit Proletari Català. Això sí, "fou un catalanista de tota la vida; fou sempre un separatista sense atenuants ni reserves". Poca broma González Alba. Als inicis de la República, en un concurs oposició, presidit per Pompeu Fabra,  per a cobrir vuit places de professor de català a l'Extensió d'Ensenyament Tècnic (per a preparar mestres i funcionaris), va guanyar ex aequo el número 1 amb Joan Sales. Per cert, difícil entendre la vida de Sales sense González Alba: influència total. A més d'amics, companys, la vida fa que les dues famílies tinguin terres a Vallclara. Atenció a què diu Sales sobre el pare de González Alba: "No es va saber acabar mai que el fill únic li sortís català i separatista; no gosà desheretar-lo però el va fer «hereu gravat», cosa que al nostre poble es té per una de les proves de desconfiança més grans que un pare pugui donar al seu fill". Per si no en tenim prou en Sales pot explicar el capítol de la seva mort perquè hores abans havia estat a la seu del CADCI amb ell: "Vet aquí doncs que ja hi vam trobar l'Alba i és quan ens despedíem que ens digué que «allò» li semblava absurd. Tal va ser la nostra darrera conversa; ja era molt tard de la nit, poc abans de començar el tiroteig. Després, pels ferits sobrevivents, havíem de saber que disparà fins a morir junt amb en Jaume Compte i l'Amadeu Bardines; les granades d'artilleria de la caserna de Drassanes, que tenien davant mateix, els entraven per tots els balcons. Si hi ha hagut mai una mort heroica i malaguanyada és la de l'Alba, que l'afrontà sabent que aquell alçament era una bogeria. La seva actitud seria incomprensible en un civil; l'Alba tenia —i a plena consciència— mentalitat militar. Un militar obeeix fins quan les ordres li semblen errades i el combat desesperat". 

Moria González Alba i moria alguna cosa més. Això diu la glossa biogràfica publicada a Catalunya Insurgent poc després de la seva morta: "El seu doble ideal d'emancipació obrera i d'independència catalana el tenia tan arrelat, era tan pregonament pur, el sentia amb intensitat tan forta i desbordant, que tota altra cosa, per benvolguda i per cordial que fos, quedava a segon terme". Això és el que no perdonen els de la fractura social: perquè ser català és poder-ho ser tot sense deixar de ser res. Sent català pots ser obrerista, comunista, lampista, taxidermista, funambulista.... Els de la fractura social només et deixen ser una cosa. Només una.
 
Si els principals cognoms de Catalunya són els que són i Catalunya és on és això vol dir alguna cosa. El que uneix és el país. El que deixa ser és el país. Fractura social? La única societat que es pot trencar és una societat sense independència. La independència no és un pronòstic de quatre tiradors de cartes i boles de vidre esquerdades. La independència és el que hi ha entre un rewind (passat) i un fast forward (futur): el play, la vida. I això és un projecte per a tots. Adés ho van veure els González Alba i ho veuen els González d'ara. Perquè això EZ Catalunya: no som una fractura social, som una costella social.  

 
 

Comentaris