ETA sí; ERC no

"El debat jurídic de l'època (febrer de 1987) va determinar que Ioldi conservava els seus drets polítics intactes i que, en conseqüència, tenia dret a assistir a la sessió d'investidura"

"Però si quan hi vaig anar jo van bolcar un cotxe de la policia i tot!", explica Juan Karlos Ioldi en una entrevista en exclusiva a El Món. Fa 31 anys, Ioldi havia estat detingut per pertànyer a un comando d'ETA i estava empresonat, preventivament, a Herrera de la Mancha. No només això, sinó que també estava sancionat per haver participat en accions de resistència col·lectiva dins de la presó. En aquell moment, l'esquerra abertzale volia utilitzar el debat d'investidura només com a arma de propaganda, sense cap possibilitat real de formar govern ni, encara menys, de disputar-li la lehendakaritza a José Antonio Ardanza.

 

Però tot i així, el debat jurídic de l'època (febrer de 1987) va determinar que Ioldi conservava els seus drets polítics intactes i que, en conseqüència, tenia dret a assistir a la sessió d'investidura. I així va ser, encara que -com recorda el propi Ioldi- aquells fossin moments de màxima tensió política, en un context duríssim de violència i sang.

 

 

Aquella sessió d'investidura va ser moguda. Hi va haver manifestacions, càrregues policials i els aldarulls que caracteritzaven aquells temps al País Basc. En acabar el seu discurs, Juan Karlos Ioldi ho va deixar tot molt clar: "La lluita armada continua i continuarà". I va baixar del faristol... Tres dècades més tard, Oriol Junqueras es quedarà dins la cel·la. Per violent. Que equival a dir perquè els surt dels collons.

 

 

 

Comentaris