El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Estremera és el seu diàleg
  • CA

La decisió de la justícia espanyola de mantenir Oriol Junqueras en presó preventiva no ha sorprès ningú. Ni a Catalunya ni a fora. L’Estat ha decidit jugar fort i no disminuir la intensitat i la duresa de les seves decisions i accions. L’únic objectiu que persegueix Madrid és guanyar, esclafar el projecte independentista i també humiliar tots aquells l’han liderat. I, per suposat, assegurar que cap català que vulgui la independència del seu país tingui la gosadia d’intentar fer-la efectiva. Tornar a l’statu quo d’abans del 2012, on les forces polítiques i moviments socials que defensaven la independència de Catalunya tenien el seu espai -a Espanya i a Catalunya- però mai van fer el pas, en democràcia, de portar els seus objectius polítics fins a les últimes conseqüències.

 

No hi confiem. L’Estat espanyol no cedirà. No farà cap pas enrere. I, per suposat, no rebaixarà la repressió i humiliació a tot allò que soni a sobirania i independència de Catalunya. Amb la decisió de mantenir el vicepresident del Govern a la presó d’Estremera, Madrid torna a posar de manifest que la voluntat de diàleg és nul·la. No hi ha ningú a l’altra banda disposat a parlar. Tota la feina cal fer-la dins de Catalunya i fora d’Espanya. I la unitat és l’única resposta possible. La cohesió de les forces sobiranistes i el desterrament de les picabaralles de pati d’escola. L’Estat pretén ara decidir qui ha de governar els propers quatre anys Catalunya. Treu un Govern legítim i ara vol posar-ne un a la seva mesura vetant candidats a la presidència de la Generalitat.

 

Està demostrat que la unitat funciona. És cert que no ha estat suficient, fins ara, per guanyar a un Estat que no té límits. Però molts dels grans passos que ha donat aquest país en els darrers anys han sigut possibles gràcies a la unitat d’acció del bloc independentista. De fet, el propi Junqueras ha demanat que es mantingui aquesta manera de fer. Amb una piulada poques hores després de saber que la justícia espanyola vol mantenir-lo empresonat, ha insistit en la necessitat de continuar “forts i units”. Ara, unitat per investir el president de la Generalitat i resistir els envits de l’Estat, i també unitat de cara a les eleccions municipals del 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa