L’ANC ha sorprès publicant un vídeo molt crític amb el Govern de Quim Torra, i on fa referència a les seves promeses incomplides. D’entre aquestes en destaca cinc: la investidura de Carles Puigdemont, la restitució del Govern legítim, l’aprovació de les 16 lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, la recuperació del ple funcionament de la hisenda catalana i la creació d’una assemblea de càrrecs electes. Per tot això, l’ANC considera que el Govern de Quim Torra no és el “Govern efectiu” sinó el “Govern autonomista”. A més, l’Assemblea es pregunta si l’Executiu català incomplirà dues promeses més: fer caure el govern de Pedro Sánchez si no es dona resposta a reconèixer l’exercici del dret a l’autodeterminació i no acceptar les sentències dels presos polítics. L’entitat independentista opina que el Govern és “autonomista”.

 

Tot i la contundència del vídeo, no es pot negar la realitat. L’ANC té raó. El Govern que formen JxCAT i ERC no acaba d’estar a l’alçada. La situació és difícil, això ningú no ho nega. Haver de treballar pendent sempre de la reacció d’un Estat que utilitza la repressió com a única resposta a la política i a la democràcia ha de ser esgotador. Però, ara, uns líders independentistes estan a punt d’embarcar-se en un judici sense cap mínima garantia que aquest sigui just. El moment és greu. I ja fa temps que ho és. Ha arribat l’hora de repensar l’estratègia. Bé, d’establir-ne alguna.

 

El doble llenguatge en que es troba immers el Govern -i, per tant, JxCAT i ERC- no porta enlloc. Tampoc n’hi ha prou amb la simple crítica, com ha fet l’ANC. Ni amb la petició del president Carles Puigdemont demanant a l’Assemblea “comprensió i lleialtat” a l’Executiu de Torra. És necessari actuar. Govern, partits i entitats sobiranistes han de tirar endavant un full de ruta comú amb una proposta clara i lideratges contundents. De totes maneres, si el que creuen honestament és que cal frenar o retornar al peix al cove, que ho facin saber. Els independentistes no són ni ximples ni fanàtics. Però que ho diguin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa