La gran estafa 'revisited'

"Per què si es veia venir, si era tan clar, hem arribat fins aquí, al dilluns de la vergonya?"

El 2 de juliol passat vaig publicar un article en aquestes hospitalàries pàgines d'elMón.cat amb el títol "La gran estafa" que resumeix l'opinió que aleshores em mereixia l'actitud d'ERC. Una opinió que he mantingut tots aquests mesos en un combat descomunal a les xarxes contra l'aparell d'un partit que controla un munt d'institucions i mitjans de comunicació privats, manipula els públics i disposa d'una legió de trolls a les xarxes per fer la tasca que els ciberespecialistes anomenen "fer/desfer reputacions", és a dir, perseguir i tractar d'aniquilar els crítics, com fan tots els totalitaris, siguin digitals o virtuals. Sembla que el temps m'ha donat la raó. Era i és una gran estafa. Com a prova, un paràgraf de l'article: "La unitat queda trencada i amb ella, la transversalitat. Va ser un somni. Per descomptat, ningú reconeix la ruptura i encara menys la seva responsabilitat. Es continua invocant farisaicament la unitat mentre es treballa silenciosament pel fraccionament. La tàctica passa d'apostar per a la unitat i la implementació del mandat de l'1-O a enfosquir-ho de nou, paralitzar-ho, oblidar-ho. És més important, es diu, " aixemplar la base" que continuar amb el projecte independentista".

En realitat reproduir la peça sencera m'estalviaria escriure la d'avui; perquè juro que escriuria el mateix article. Però no cal demanar a l'hemeroteca que faci d'hemeroteca perquè ja ho és. No se'n parli més, doncs, i adrecem la qüestió més calenta: per què si es veia venir, si era tan clar, hem arribat fins aquí, al dilluns de la vergonya i, de sobte, esclata l'escàndol, un escàndol com si ens hagués caigut el cel al damunt, com als intrèpids bretons?

Molt senzill: perquè la innoble farsa que el país ha viscut al Parlament en destruir el parany, l'hocus pocus, l'amagada mentida de la taula de negociació (que ha quedat literalment arrasada) ha fet palès el joc real d'ERC d'aturar la independència fins a millors temps; és a dir, de negar-la. Els republicans s'han vist forçats a deposar la seva ambigüitat, a fer costat a la ingerència colonial espanyola i revelar-se com allò que són: un partit espanyol d'esquerres que no vol la independència per molt que, donant-se cops al pit, Junqueras digui que no hi ha ningú més independentista que ell. Això ès només per enganyar. Un partit "institucional", com el PRI mexicà, fet de professionals que viuen de la política i, per tant, tenen una relació gens amistosa amb la veritat, la sinceritat i la lleialtat als principis.

Les tartamudejants, barroques, inversemblants, cíniques i ridícules justificacions dels portaveus, càrrecs a tot arreu, assessors i consellers àulics d'ERC van revelar als atònits seguidors, votants i simpatitzants que tot havia estat un engany. La tesi del "govern efectiu" esperant la parusia independentista es concretava en què, mitjançant una maniobra indigna, la mesa del Parlament va sotmetre's a l'arbitrarietat d'un òrgan administratiu. I ho va fer per a la via ràpida, sense debat al ple, privant a la cambra de la seva funció essencial i al poble de la seva representació, usurpada per una taula i la responsabilitat d'un funcionari, darrere del qual s'amaga Roger Torrent, "un heroi del nostre temps", o sigui, un covard, incapaç d'estar a l'alçada de la seva posició. El colon vol que les seves ordres siguin executades amb diligència i prestesa, amb l'obsequiosa mirada del servent eficaç, molt eficaç.

 

Fa fàstic comentar la intervenció del portaveu Sabrià, Tartufo hipòcrita, que es deia aliat del MHP Torra, a qui acabava d'apunyalar per l'esquena negant-li un dret que ell hauria de ser el primer a defensar. L'argúcia que ajupint el cap i obeint a l'amo (amb qui s'ha pactat prèviament la rendició) es blinda al president Torra és de nens i d'uns de no gaire espavilats. Demà arribarà el TS, l'estat major de l'ofensiva anticatalana de la tirania espanyola, l'inhabilitarà i el president Torra ja serà un president català a l'ús espanyol: deposat, processat, inhabilitat, multat, si es pot, empresonat i qui sap... Ara, però, amb l'entusiasta col·laboració dels sipais "republicans" catalans, mestres en la jesuítica habilitat dels submisos d'obeir a l'amo espanyol simulant que es lluita contra ell.

Però la gent s'ha adonat de la gran estafa. Així acabava el meu citat article i així acaba aquest. M'havia avançat massa. A la gent li ha costat sis mesos i a mi tones d'insults, calúmnies i amenaces a les xarxes. Però sí, sembla que ens en hem adonat, sobretot després d'escoltar Junqueras a la comissió del 155, que només sap parlar d'ell mateix.

 

Comentaris (46)
Iago Fa 18 dies
Senyor Cotarelo, Prego prengui paciència, educar en valors la societat catalana costa molt, donada la falta de col·laboracions en general i dels partits polítics en particular. Prego prengui paciència mentre explica que mes enllà del dit esta la lluna. El seu treball es molt profitòs, pero es valorara adequadament endavant.
Anselm Llorenç Fa 19 dies
.Senyor Cotarelo, he saenbtit a dir que vostè és politòleg. O la politologia és una cosa semblant a l'astrologia (cosa per la qual em decanto) o, si és, d'alguna manera, una ciència, a vostè li van donar el títol en una rifa o a Hardaravaca, com a Casado. O és que només exerceix de politòleg els dies de festa.
Iago Fa 18 dies
Saps mirar mes enlla del dit ?
Ramon Fa 20 dies
És més, tots aquests retrets per "comunistes" ens seran molt útils quan en campanya se'ns faci el retret contrari. És a dir, quan el nacionalisme català torni a ser la cosa més de dretes de tot el món i Mallorca. Gràcies, per ser tan burrets.
Ramon Fa 20 dies
Que aquests pressuposts són una porqueria demagògica i populista progre ho vaig dir en el minut 1. Són certament els pressuposts del tercer tripartit. Però com que tot l'espai mediàtic i tots els poders de l'estat estan al servei d'aquest tercer tripartit, Torra ha fet molt bé deixant les eleccions per després d'aprovats. Els enemics del nacionalisme català ho haurien tingut més bé per atacar-nos amb l'argument contrari que el que ara es veuen forçats a esgrimir. Que sí, carallots, q
ERC as una total mentida. Fa 20 dies
Des de l'd'octubre ERC va montar el relat del realisme : Espanya ha guanyat, toquem retirada i anem a parlar amb ells a veure que ens donen (com els cacauets que es tiren als micos). A ERC les enquestes els deien que anaven con un cohet cap a munt i no van perdre l'oportunitat de voler ser els grans de la mina autonomia bananera Catalunya. Van menysprear Puigdemont en multitud d'ocasions, i a Torra. Tot amb una pudo de naftalina espanyolista. Amb ERC l'estació final de tot, la màxima ambicio e
Ramon Fa 20 dies
Els pressuposts no han set "comunistes" fins el moment que han trobat que podien atacar Junts per Catalunya amb aquest argument. Però Junts per Catalunya ha fet molt bé, perquè el relat polític i mediàtic d'Espanya a Catalunya és el contrari. El desgast hauria set infinitament major de no haver aprovat aquesta merda populista de pressuposts. I per tant, ja dic, per una vegada ho han fet amb molta vista. A per ells!
JOSEP EMPORDA Fa 20 dies
Totalment equivocat sr. RAMON, els que som de dretes mai votarem un partit venut a les esquerres del tripartit. Cagada descomunal de Puigdemont, segurament el seu final definitiu. Pressupostos Colau i a robar com cal
puja a la somera cap al tripartito3 i els seus pressupost de confiscació i atracament als catalans brillants, no pelacanyes i menas.erc Fa 20 dies
tanoca, per votar comunista val més votar comuns, erc o psc directament
Ramon Fa 20 dies
Si demà Torra se'n desdigués i anéssim d'immediat a eleccions sense votar aquesta merda (sí, merda) de pressuposts, llavors automàticament els pressuposts serien el millor d'ençà el pa de motlle i Junts per Catalunya "feixista" per haver impedit aprovar-los.
Tots plegats volen que deixem de ser catalans Fa 20 dies
i aixó es imposible. Qui vol viure en el fang de la mentida, la brutalitat i la corrupció moral? Els catalans no.
Laie Fa 20 dies
Totalmente de acuerdo. De principio a fin. Gracias, señor Cotarelo.
Traidors comunistes venuts a la colau, femer i poc més Fa 20 dies
Ramon, s ets comunista vota juntsxcat o colau i no molestis més, comunista del Puigdemont
Catalunya estat Comunista, estat demencial Fa 20 dies
No entenc com juntsxcat vota uns PRESSUPOSTOS CLARAMENT COMUNISTES, fets pels nazional.socialistes d'erc i els stalinistes de la colau.. Sr. Torra s'ha tornat boig?. Sense dretes Catalunya no es res mes que UNA POCILGA COLAU, sap, Sr. Torra i Puigdement?
Santo Job Fa 20 dies
Els politics van fer la seva feina, van declarar la independència. Vau ser vosaltres els que no la vau defensar al carrer. Vosaltres vau marxar a casa i ells van anar a presó. I la culpa és seva??? El que Cotarelo va escriure al juliol els unionistes ho diem des de fa 7 anys: que us menteixen, que tot és fals. Però em pregunto: què mereixeu si la vostra lleialtat no aguanta el més mínim contratemps? Què mereixeu si la vostra resistència es disipa enfront la més tèbia de les repressi
Almogàver Fa 20 dies
Van fer la seva feina? Declarant la independència i als 13 segons aturant-la? Desapareixent dels mitjans i del govern el cap de setmana? No baixant la bandera de la generalitat i deixar a tothom desconcertat? Amb unes estructures d'estat que deien que tenien i que no existien? Quins eren els següents passos a fer? Segons deien ho tenien tot preparat i va ser una farsa. La gent estava disposada, però si has confiat que algú que deia liderarà un projecte, realment ho faci i tingui la forma d
Ramon Fa 20 dies
Ara Junts per Catalunya és comunista per convocar eleccions un cop votats els pressuposts. Però si les hagués convocades d'immediat, llavors seria neocon, potser feixista i tot, a banda que tindria la culpa de cada accident de trànsit, de la passa de grip i de no haver pogut obrir-se totes les mesquites i centres de MENAs que tant i tant necessitàvem.
Ramon Fa 20 dies
Ara el nacionalisme català és comunista. Demà tornarà a ser feixista. I demà passat potser caníbal. Òbviament, per ells, per espanyols i botiflers, l'enemic és simplement el nacionalisme català i per tan d'atacar-lo tant s'hi val un argument com l'argument contrari. Però això ens marca el camí a seguir. Allò que temen espanyols i botiflers, allò que ataquen, allò que combaten, és justament allò que hem de votar.
Ramon Fa 20 dies
Ara el nacionalisme català és comunista. Demà tornarà a ser feixista. I demà passat potser caníbal. Òbviament, per ells, per espanyols i botiflers, l'enemic és simplement el nacionalisme català i per tan d'atacar-lo tant s'hi val un argument com l'argument contrari. Però això ens marca el camí a seguir. Allò que temen espanyols i botiflers, allò que ataquen, allò que combaten, és justament allò que hem de votar.
ferran Fa 20 dies
Cotarelo ha estat profètic. Ell va ser el primer que ens va advertir que ERC ens deixaria tirats...Penso que els funcionaris del règim que embruten aquest digital amb el ninot convergent podrien ser més originals.
Junts per Colau i artadi deprincesa comunista Fa 20 dies
Vota Puigdemont per la Catalunya Comunista.
Colau i la seva chacha puigdemont, catalunya es comunista Fa 20 dies
Votar puigdemont es votar colau, que be!!!!!
ciutada del mon Fa 20 dies
res de nou el xarnego resentit i mercenari, ara a sou de la burguesia de dretes corrupta catalana, dient bajanades per 4 pujolins, abans estava a sou de la socialdemocracia tambe corrupta felipista, per 4 durs, res de nou baix el sol, el mercenari es a sou de qui mes calenta, i qui mes paga, no molt tampoc perque el paio flaubert no es jajaja, i a veure si em ho publiqueu srs del mon.
Al pardalet que adora al guru junqueras el boig Fa 20 dies
Escrius o cagues, tarat mental d'erc.españa? Junqueras egolatra de psiquiatric
Junts per la colau, fem comunista.convergent Fa 21 dies
Quan la nefasta i ridicula pija.artadi vota colau, la insultadora del millor alcalde de barcelona i ara el pobret torra dona suport als pressupostos comunistes de colau, nomes indica que puidpgdemont esta boig
image/svg+xml