Espanya, Turquia, Arenys

"Aquesta ha estat la Diada de l'esperança. La nostra reivindicació del dret de decidir es normalitza i s'entén. La seva impotència és la nostra força"

L'Istikal és el bulevard comercial més cool i concorregut d'Istanbul. Una bona tarda de dissabte d'agost, un miler llarg de manifestants s'hi passejaven amb total normalitat reclamant l'alliberament de diversos presoners de la guerrilla kurda. En els mateixos dies, el govern del primer ministre Erdogan establia una sèrie de trobades amb els líders del DTP. L'esmentat partit és el braç polític del PKK, l'ETA kurda però amb el petit matís que en la meitat d'anys d'existència que els bascos ha matat deu vegades més. I es parlava obertament de tot. Es dialogava. Mentrestant, tot Istanbul i tota Turquia pot veure per satèl•lit RojTV, la tele dels independentistes del Kurdistan que fa una programació tan entretinguda com una telesèrie diària en què els protagonistes són un escamot de guerrillers. I això que Turquia no és Europa.

Mentrestant , en un estat que tindrà la presidència europea, Espanya, ja no és notícia que s'il•legalitzin partits o es tanquin diaris. Però el que a Europa desconeixen és que en l'estat en qüestió el partit homòleg del NSDAP d'Adolf Hitlet -La Falange- gaudeix de plena legalitat. I no només això sinó que la mateixa administració de justícia els consenteix que vagin a intentar rebentar la convivència a una petita vila que pretén consultar els veïns per conèixer la seva opinió.

Des d'Espanya sempre s'havia pregonat allò que 'todas las ideas son expresables en democracia y en ausencia de violencia'. El cas d'Arenys i tot el vodevil d'accions i decisions desplegat pels ressorts de l'Estat ha posat de manifest que Espanya mentia i menteix.

Aquesta ha estat la Diada de l'esperança. Espanya vol ser Europa i a aquest pas no tindrà ni Turquia per darrere en els rànquings de respecte a la democràcia. La nostra reivindicació del dret de decidir es normalitza i s'entén. La seva impotència és la nostra força. Estem guanyant la batalla de les idees i de la legitimitat social. Cal seguir fent la feina ben feta. Si ho fem i no defallim, a ells, només els hi quedarà o ser demòcrates o treure els tancs.

 
 

Comentaris