Espanya ens roba?

"Hi ha un estat espanyol extractiu, descaradament i històricament extractiu amb Catalunya, que ha de ser assenyalat i denunciat"

Diu Gabriel Rufián que “Espanya ens roba” és el pitjor eslògan, “el més funest”, de la historia dels eslògans polítics. Rufián és, de tots els polítics independentistes de primera línia, el que té més al cap l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’AMB és una obsessió del seu partit, i ell, la punta de llança en una estratègia a mig termini per disputar-li al PSC l’hegemonia en una massa urbana de 36 municipis i 3,2 milions d’habitants. El 42,8% de la població de Catalunya. Els dirigents d’ERC creuen que la independència no és políticament viable si l’independentisme no és també guanyador en aquest territori i per això l’han convertit en una prioritat estratègica. Cada vegada que Rufián parla des del faristol del Congrés o des d’un programa matinal de les televisions privades, està parlant per a l’AMB i en els codis que ell creu que a l’AMB funcionen. No parla per a Vic o Girona, parla per a Cornellà i l’Hospitalet. Fins ara, la sobreexposició mediàtica de Rufián i el treball polític sobre el terreny metropolità de les seccions locals del partit republicà, iniciat en els anys del tripartit, li han donat molt bons resultats a ERC. La prova és que el PSC ja els tracta com una amenaça.

La tesi de Rufián és que l’Espanya ens roba és percebut com una ofensa quasi personal per molta gent a Catalunya, i especialment a l’AMB. Gent per a la qual “Espanya” no és l’entramat d’elits madrilenyes que controlen l’estat en benefici propi des de fa segles, ni tan sols les noves elits regionals que, connectades am el Madrid del poder, administren els recursos procedents de l’espoli fiscal mentre acusen cínicament Catalunya d’insolidària. Gent per a la qual “Espanya” és el seu poble d’origen o el poble d’origen dels seus pares o avis, és un paisatge, una selecció de futbol, una música, una llengua... Coses que ells, d’una manera potser difusa i intuïtiva, però real, estimen. Quan Rufián ressuscita (fa molts anys que no es fa servir) des del faristol del Congrés l’Espanya ens roba per blasmar-lo, està enviant un missatge a aquesta gent: aquell independentisme que et va ofendre ja no hi és, ara hi ha un independentisme nou que compta amb tu.

 

Probablement Rufian fa bé, però es queda escandalosament a mitges. Perquè si dius que “Espanya ens roba” és un eslògan funest, i seguidament afegeixes –amb una demagògia que fa saltar tots els aparells medidors– que “a mi quien me roba son Rato, Pujol y Bárcenas”, el missatge que arriba és el d’una negació de l’espoli fiscal com la que podria fer qualsevol dirigent del PSOE o de Ciutadans. I l’espoli fiscal no només existeix i és sagnant (16.800 milions anuals, un 8% del PIB, segons el càlcul més recent de la Generalitat), sinó que és la més gran de les amenaces al benestar de les classes populars catalanes. Sí, hi ha unes elits socials extractives i la primera versió de Podemos (aix!) va tenir l’encert d’assenyalar-les i denunciar-les, però també hi ha un estat espanyol extractiu, descaradament i històricament extractiu amb Catalunya, que ha de ser assenyalat i denunciat. Que “Espanya ens roba” sigui un eslògan desafortunat no eximeix ni Rufián ni la resta de l’independentisme de trobar un eslògan alternatiu que permeti tornar a posar aquest tema damunt la taula amb tota la seva cruesa, i fer-ho, sobretot, en defensa de l’AMB i de la seva gent.

 

Comentaris (32)
2021 Fa 25 dies
Si algú en vol saber més de l'esmentada frase, pot llegir l´entrevista que li fan a Vilaweb, de dissabte a l'economista Jordi Goula, i en sortirà de dubtes.
ciutada del mon Fa 27 dies
robar sempre roba la burguesia, els mateixos la burguesia lladre catalana, basca gallega castellana i andalussa, les elits extractives no nomes castellanes tambe andalussa i gllegas per exemple, aixi com la bueguesia basca o catalana, sempre intentan lo mateix amb les classes populars, es a dir fotre-las, i no crec jo que 4 perro flautes de la cup, i 4 indepres catalans pugan ells nomes lluitar amb la burguesia europea i mundial, cal canviar el sistema pero a nivell mundial no nomes als conda
Albert Fa 27 dies
Espanya ens roba si, i Catalunys encara mes. Aquest any impost nou de transports publics. Alucinaaant
Santo Job Fa 27 dies
Confundes interesada y malévolamente la financiación autonómica, los beneficios de la inversión y las diferencias entre lo que se aporta y se recibe. Recibir menos de lo que se da, en un estado con un sistema tributario progresivo como es España, es indicador de que eres más rico, no de que te roban. Mira que es sencillo de entender...Cosa distinta es si Cataluña está mal financiada, y en esto sí existe debate (yo opino que sí lo está). Pero el expolio fiscal no admite debate, simple
Sempre rebel Fa 27 dies
No existeix cap pais al món, que tregui el 25% del PIB a un territori. Cap. Ni un. El que fa Ecspañistán és robar clarament, impunement amb premeditació i al-levosia, per una raó tant simple com que no volen que Cat tingui poder i riquesa. Per aixó boicotegen el corredor mediterrani, les infraestructures, la renfe, les grans fires, i tot el que poden. Tenen pànic del que podria arribar a ser i tenir Catalunya i que fossim nosaltres qui els boicotegés a ells....
ciutada del mon Fa 27 dies
espanya com ente no roba res voltas, que pareix mentida que siguis d'esquerres,roba ia tot arreu la burguesia i les elits castellanes , i els capitalistes i a tot el mon i a europa i les elits castellanes primer al seu poble i despres als pobres murcians o andalussos, on per cert encara que us importe una merda les classes populars que no siguin dels condadets,resulta que tambe els roben i son mes pobres que vosaltres encara.
2020 Fa 27 dies
si algú en vol saber més de la dita frase, que llegeixi l´entrevista que li fan al Vila Web, del dissabte a l´economista Jordi Goula, i surtirà de dubtes.
vendetta Fa 27 dies
y tanto ke roba para ke las familias de los colonosc sigan viviendo a toda trapo a costa nuestra ladrones de mierda
No ho podem oblidar, fins conseguir el retorn de lo estafat Fa 28 dies
Que ñ ens roba es el quid de la qüestió de tot el que pasa a ñ i a Catalunya, aquest 14.000 milions de euros anuals de diferencia entre els diners que extreu hissenda de Catalunya i els que reverteix, son una llosa per la nostra economia, la nostra societat, el nostre benestar i el nostre desenvolupament. No es pot perdre de vista i sha de lluitar fins a conseguir que aquests diners no marxin de catalunya i el retorn progresiu de lo esquilmat en aquests anys.
Jose antonio Fa 28 dies
Fins que la xatnagada no se n'adoni que tambe els roba a ells no hi haura res a fer. Colla d'ignorants !!!!!
I tant que ens roba Fa 28 dies
Em fa gràcia que haguem de renunciar a dir "Espanya ens roba" quan és veritat. Any 2016, el pressupost de la Generalitat va ser de 27.140 milions d'euros i... (oh senyor quin lladronici!) el dèficit fiscal de més de 16.000 milons. Com es pot aguantar això? Però és clar, Espanya no ens roba... Voleu dir que els els donem perquè comprenem que són més macos i que ens fa feliços regalar-los 16 mil milions cada any? Doncs jo sí que dic ben fort que espanya em roba. També et roba a tu u
Ramon Fa 28 dies
Absurd, Simonet. Del tot absurd. Identificar l'enemic amb "l'estat" falseja la realitat i, a sobre, els immigrants sense integrar s'oposarien a la independència en qualsevol cas. I segona, la independència només pot ser antiespanyola. Un cop lliures ja refarem els ponts que calgui i qui sap si d'aquí a tres segles potser tindrem bones relaciona i tot, però, home, que canten "A por ellos!"
MARTA Fa 28 dies
LA GENERALITAT NOS ROBA...LOS AYUNTAMIENTOS INDEPENDENTISTAS NOS ROBAN...NO HAY QUE IRSE TAN LEJOS...LOS LADRONES ESTAN AQUI
simonet Fa 28 dies
L'eslògan hauria de ser "L'Estat ens roba". Així els catalans que se senten espanyols no s'ofendrien tant i no veurien l'independentisme com un moviment antiespanyol.
Clara Fa 28 dies
Per això és queixa la criatura i vol marxar
chaqueteros Fa 29 dies
1.- En 1714, Barcelona era un poblacho de 37 mil habitantes. Madrid tenía 120 mil habitantes. Cádiz, Sevilla, Bilbao..., eran ciudades que duplicaban en habitantes y riqueza a Barcelona. El Comercio de Indias estaba monopolizado por los puertos del antiguo Reino de Castilla y Cataluña era una de las regiones más miserables de España. El denostado Borbón cambió el destino de las mercaderías al puerto de Barcelona, los puertos atlánticos se empobrecieron y Barcelona subió como un trueno.
Fat Boy Fa 28 dies
O sigui. Com el Franco amb la SEAT.
JordiP Fa 28 dies
Cuando Madrid no era más que un villorrio musulmán y Toledo aún no era la capital del belicoso reino castellano, antes de que la reina Isabel y su ambiciosa e inconsciente corte confiscasen los bienes de musulmanes y judíos, Catalunya controlaba el comercio mediterráneo con su Consolat de Mar desde el Estrecho hasta Constantinopla. Durante 80 años se cantaba misa en catalán en el Partenón. Desde el funesto 1412, los Trastamara y la peste negra dejaron el Reino de Aragón exhausto y arrui
JordiP Fa 28 dies
Cádiz, Sevilla (...) El Comercio de Indias estaba monopolizado por los puertos del antiguo Reino de Castilla. Y, ¿dónde está el beneficio de este monopolio para Andalucía y los andaluces? Porteadores y mozos arrumabadores por un mísero salario. El dinero pasaba de largo para ir a Holanda e Inglaterra a pagar las deudas de las guerras de religión de los Austrias. Desde entonces, trece quiebras del Estado describen claramente la "eficacia" en expoliar y dilapidar de los castellanos, con una
Josep Pagès i Can aleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT Fa 29 dies
SI ESPANYA ENS ROBA , ,Cal dir quels REPUB LICANS E.R.C. Son ara Complices dels LLADRES .Ja quels ara acaben de fer un Pacte amb España amb EL P.S.O.E. Han fet President a PEDRO SANCHES ..ARA TAMBE AJUDA A ROBA A CATALUNYA ELS DE E.R.C. ¿ Estoy equibocado he ?
Narcís ( no fou altre politicastre que digué ' si Catalunya se'ns en va .. d'on traiem els diners ' ? ) Fa 29 dies
Ras i curt : si espanya no ens roba .. perquè majoria de població d'allà vota partits que volen seguir espoliant-nos tot amagant-se en la igualtat ( igualtat que mai esmentarien pro nosaltres si fos a l'inrevés ) àdhuc embrutant-nos/ difamant-nos de voler ' privilegis en detriment d'ells ' ? PD : però si politicastres autonòmics ens llençaven ' no tinguéssim tv's catalanes si no podíem ' o mateix ' ser ells qui mantenen/ sostenen Catalunya ' !
Presoner núm. 40610772 Fa 29 dies
Em sembla veure al darrer catalanoparlant del que un dia va ser Catalunya en un psiquiàtric, cridant que el deixen sortir per convèncer "la gent de l'AMB" i proclamar la independència. AMB, AMT, capitals de comarca... la castellanització és ràpida i rampant arreu. Suposo que als nadius també els costava creure que aviat els "americans" serien els seus exterminadors.
Ramon Fa 29 dies
Que Espanya ens roba és una veritat com un temple. Però ni ha de ser aquest, el nostre argument clau per la independència, ni hem de deixar aquest argument secundari en grapes de sabatots com els d'ERC. Sabatots que després de pretendre una independència només pessetera van i ni saben defensar-ho amb xifres.
image/svg+xml