Espanya ha matat l'Espanya de les autonomies

"Res que no sigui un càstig permanent i comprobable contra Catalunya es lliurarà de campanyes fortíssimes de descrèdit polític i mediàtic"

La reacció histèrica/colèrica de la premsa de Madrid davant l'oferta del PSOE de pactar els pressupostos amb els partits catalans marca l'enterrament definitiu del "peix al cove". A partir d'ara, res que no sigui un càstig permanent i comprobable contra Catalunya es lliurarà de campanyes fortíssimes de descrèdit polític i mediàtic. D'aquelles que, segons diu Susana Díaz, fan perdre les eleccions als que no fan prou demagògia contra els catalans. No caldrà parar el cove perquè no hi haurà peix.

 

Tampoc no s'ha perdut gaire perquè, al capdavall, de peix no n'hi ha hagut mai. El mètode pujolista -heretat pel tripartit- era un pur aparador propagandístic que tenia la funció de posar en escena una negociació bilateral que era molt més un decorat que no pas una negociació real. El PSOE proposa el retorn a aquell sistema per impostar alguna cosa que sembli una proposta, tal i com feia Felipe González en els feliços anys noranta, quan el catalanisme era dòcil i ETA servia de coartada per a qualsevol cosa. Poca cosa. Res.

 

 

La major part de la societat andalusa, tal i com s'ha demostrat electoralment, confia molt més en Madrid que no pas en les pròpies institucions. I, a Catalunya, el sistema autonòmic -graciable i sense poder real- ha deixat de tenir el suport del catalanisme. O sigui que ni Andalusia ni Catalunya. I el (seu) problema és que, políticament, el café para todos no pot funcionar sense el "peix al cove". Al final, Espanya ha matat l'Espanya de les autonomies. I Pedro Sánchez no la ressuscitarà.

 

Comentaris