Espanya es mou

"Rajoy i Rubalcaba són conscients del problema catalán, però caldria saber si la seva voluntat per trobar una solució és sincera i si tenen marge de maniobra per actuar"

"Alguna cosa es mou, encara que molt poquet", va afirmar dimarts el líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, sobre la posició de l'Estat davant el procés sobiranista. El dirigent democristià va fer aquesta reflexió després dels recents contactes mantinguts a diverses bandes. Fa quinze dies, es va reunir amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i va parlar per telèfon amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que uns dies més tard va anar La Moncloa per abordar la qüestió i que, finalment, va ser rebut per Artur Mas al Palau de la Generalitat.

Així doncs, ara sembla que els principals dirigents espanyols són plenament conscients del problema catalán i saben que el temps els hi juga en contra per intentar trobar una solució que els satisfaci. Com recorda el refranyer popular, "val més tard que mai". Ara bé, en primer terme, caldria plantejar si la voluntat de Rajoy i Rubalcaba és cordial i sincera, ja que algunes informacions sostenen que la seva actitud simplement s'emmarca en una estratègia per "enfosar" Mas i, de retruc, el procés que encapçala.

En segon terme, en el supòsit que la seva intenció sigui bona, seria necessari observar si tenen suficient marge de maniobra per actuar. Tot fa pensar que no. Rajoy és presoner dels sectors més radical del seu partit i el lideratge de Rubalcaba dins el PSOE passa per les seves hores més baixes. Alguns fets d'aquesta setmana així ho constaten. D'una banda, el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, ha tornat a demostrar al Senat que no està disposat a modificar ni una sola de coma de la seva nova llei educativa. I, de l'altra, els socialistes han patit un sotrac per la votació d'una moció d'UPyD sobre la "fal·làcia del dret a decidir", després que veterans diputats i la flamant presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, posessin contra les cordes a la direcció del partit.

Així doncs, pot ser que Espanya es mogui, però res indica que ho faci en la direcció desitjada dels qui esperen que l'Estat recondueixi la seva posició. Ben el contrari.

 
 

Comentaris