Espanya, complexa i inacabada nació

"Però negar la foralitat basca o la singularitat històrica catalana és tan absurd com voler justificar amb elles la destrucció d’Espanya"

Cayetana s’ha tornat a ficar en un jardí. Massa intel·ligent i amb idees pròpies per ser dins d’un partit, senzillament perquè en els partits polítics ningú diu el que pensa, sinó el que els assessors de màrqueting els diuen que diguin. I qüestionar la foralitat basca no forma part del guió. Ni tan sols del guió del PP, suposo que perquè recorden el que li va succeir a Albert Rivera quan va dir quelcom semblant, tot i que en aquell cas la càrrega volgués ser doble: “eliminem el privilegi basc i així s’acabarà la polèmica de la reivindicació catalana”, devia pensar. Potser en la intenció de Cayetana s’amaga el mateix, perquè ben sovint es fa vident que ella fóra millor a Ciutadans: és de pensament il·lustrat, el que vol dir més aviat antireligiós, on no hi cap fonament nacionalista en la manera de concebre un estat únic, laic, afrancesat, centralista. Si no fos perquè Rivera no s’adona que no pot substituir el PP, ni Nart hauria marxat, ni ella seria la portaveu del PP, ni tan sols en raó de la seva amistat amb Aznar.

Però malgrat l’honori la seva sinceritat, Cayetana, com Ciutadans, no ha entès què significa “vertebrar” Espanya. Tenim dubtes sobre cert pensament perifèric popular, i de tant en tant poden incórrer en contradicció polítics socialistes que volen ser al plat i a les tallades, però hi ha certes coses clares: Cayetana i Rosa Díez a l’entorn del PP per una certa idea d’Espanya, mentre una part dels polítics dretans que abans eren al PP intenten dins del partit taronja fer el mateix.

Però negar la foralitat basca o la singularitat històrica catalana és tan absurd com voler justificar amb elles la destrucció d’Espanya. Cert és que la nació espanyola, per les seves característiques, ha estat sempre una nació a mig fer. Amb més fermesa estatal, com va succeir a França, pràcticament fora nul·la la reivindicació de part. De la mateixa manera, en la descoberta del continent americà la llegenda negra espanyola existeix perquè els nouvinguts es van barrejar amb els indígenes, mentre que, excepte alguna pel·lícula autocrítica, ningú parla de la llegenda negra nord-americana perquè pràcticament no queden testimonis de l’extermini. Com a Austràlia.

L’intent de confraternització sempre és poc i sempre paga un preu. Però això ha estat Espanya. No hauria de ser això més digne d’admiració que la força centralitzadora secular francesa, o que la devastació australiana o nord-americana? No fora temps de reivindicar amb orgull la nostra perfectible, singular i orteguiana “conllevancia”, en comptes de negar la complexitat com si la igualtat i la uniformitat fossin la mateixa cosa?

 
 

Comentaris (11)
Perquè ens segueix venent la moto ? Fa 5 mesos
Perquè no diu les coses pel seu nom ?. Espanya és un imperi controlat per unes oligarquies d'arrel castellana , amb un racisme secular contra els catalans, els que per segles els han impedit realitzar plenament el seu somni imperial. I per cert, el que comenta d'altres païssos ho fa per entabanar ignorants amb històries peliculeres. El que comenta sobre França, Australia o EUA, és simplement, fals.
Llibertat per als presoners polítics Fa 5 mesos
Espanya amb complexes i inacabada després de més de 300 anys... jo opto per formar el nostre estat propi. Nebreda, com els equidistants de les confluències de l'esquerra espanyolista, encara creuen en Madrid capital... ja és hora que es despertin.
Karla Fa 5 mesos
Mentalidad de maltratador, es la ideología del estado español.
ciutada del mon Fa 5 mesos
interesant argumentacio, que en ve de un catalanisme culte moderat, cosmopolita i acorde amb els tempes que vivim segle 21, mentra presi xistorra i altres ens volen fer retrocedir a l'edat mitjana, els furs i fins i tot alguns els mes radicals i etnicistes tipo l'espot a les tribus prehistoriques identitaries .en fi es lo que n'hi ha., i tot aco a la vista posada en l'espai i en marte on anirem a la decada dels 30 mal que li pesi als tribals carolingis del wellos.
Piolin Fa 5 mesos
M'he deixat una cosa que explica molt bé el nacionalisme Español . Final mundial bàsquet Riki Rubio parla amb el seu pare i el pare parla Català. Un missatge a twiter ""porque el padre de Riki le habla en Catalan a Riki '"" Em sembla que això ho explica tot .
Piolin Fa 5 mesos
Marieta meva . Així que penses que el nacionalisme Español entendrà alguna cosa que no sigui matar .
Apalancat Fa 5 mesos
Interessant argumentació!
Detector de mentiders i mentideres Fa 5 mesos
L´assimiladora del castellanisme i torna. Espanya no existeix com a Nació, tan sols és la disfressa dels Nacionalistes excloents castellans. "Ergo" com a català, i vista la seva actuació genocida en una suposada democràcia... a la merda Espanya.
Pere Gallerí Fa 5 mesos
A USA no parlen de l'extermini dels indis, la seva llegenda negra? Sra. Nebrera, llegeixi una mica més sobre què passa a USA.
Jaume Fa 5 mesos
Aquesta tipa, cada dia i toca menys. La singularitat catalana, que vol dir això, la nació Catalana ah i nació espanyola, això no existeix i u saps, patètica.
Un ciutadà més Fa 5 mesos
Espanya és un Estat. No una nació. En tot cas és una presó de nacions annexades a la força per Castella que s'ha irrogat la patent de l'espanyolitat. A veure si deixem de mentir tan descaradament !!. A veure si deixem de mentMai no serà una ncó
Incultura Fa 5 mesos
Castella es va anexionar la corona d'Aragó per la força? Això expliquen els llibres de text catalans? Sou força imaginatius... o incults...