Es Saty i l'escàndol

"Han passat dos dies des que es van fer públics els informes reservats del CNI i cap dels poders de l’Estat, ni el quart poder afí, han piulat."

El gener d’enguany el secretari de la mesquita de Ripoll va dir en una compareixença al Parlament dins de la Comissió d’investigació, que aquí sí que s’ha pogut posar en marxa, que la Policia Nacional va visitar dos cops la mesquita de Ripoll mesos abans dels atemptats de Barcelona i de Cambrils i que va preguntar per l’imam Es Saty, el cervell dels atemptats. Aquesta informació se sumava a la que s’havia publicat que la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el CNI el van visitar en quatre ocasions a la presó de Castelló, on estava empresonat per tràfic de drogues, entre el 2012 i el 2014, però no en sabem encara els motius, o sí, perquè resulta que malgrat que ho neguessin Es Saty era confident del CNI.

El que sí que sabem ara gràcies al periodisme d’investigació de Carlos Enrique Bayo i El Público és que el CNI vigilava de prop i exhaustivament i tenia punxats els mòbils dels autors materials dels atemptats de Barcelona i de Cambrils del 17 d’agost del 2017 fins almenys 5 dies abans. I el que queda per saber encara. Això en un país com Bèlgica, per dir-ne un, en què Es Saty era considerat un delinqüent perillós mentre aquí malgrat els antecedents penals podia exercir d’imam adoctrinador, estic convençuda que seria motiu d’explicacions públiques i de dimissions immediates, com també d’obertura de comissió d’investigació parlamentària. Han passat dos dies des que es van fer públics els informes reservats del CNI i cap dels poders de l’Estat, ni el quart poder afí, han piulat.  Ni el PP, Cs i PSOE, que van bloquejar la comissió d’investigació al Congrés. Ni els grups parlamentaris catalans de Cs i PP, que es van abstenir en la votació de creació de la comissió al Parlament impulsada per JxCat, ERC i CUP amb l’argument que “l'independentisme volia atiar el conflicte”.

 

Això és un escàndol. Les famílies dels assassinats, els Mossos, els ajuntaments de Barcelona i de Cambrils, els representants electes, la ciutadania, no només s’ho mereixen sinó que és una exigència democràtica, de bon govern i de transparència que es depurin responsabilitats, que s’investiguin els fets a fons i amb tots els mitjans que puguin tenir a l’abast i que es donin explicacions immediates, per fer net. Immediatament.

 

Comentaris