És culpa nostra

"No sé com els explicaré, als meus fills quan siguin grans, tot el ridícul d'aquests últims anys"

No. No és culpa dels polítics. Acusar-los que no tinguem una república efectiva ens consola, però és hipòcrita. No diré que és injust perquè això equivaldria a restar-los responsabilitat en aquest titànic desastre que és el procés. I, evidentment, són els que voluntàriament s'han ofert a liderar-nos. Van anar a unes eleccions per conduir-nos a la independència. I mira, aquí estem. Esperant que passin els anys i la gent se n'oblidi. No sé com els explicaré, als meus fills quan siguin grans, tot el ridícul d'aquests últims anys. Em farà vergonya dir-los que vam estar a punt de fer una república. Que vam fer mitja revolució. Que vam alçar-nos una mica. Que els carrers van ser nostres una estona. Tot és patètic i, atenció, és culpa nostra. Qui assumeixi que aquest fracàs és una qüestió política s'equivoca. I si certament ho és, vol dir que la independència no és pas més important que aprovar una llei econòmica o una sobre el transit. És a dir, si es tracta només d'una qüestió de gestió política no és tan important. I si realment estem parlant d'una gran revolta nacional, no pot ser culpa només dels polítics. És la nostra responsabilitat. Si no tenim independència és perquè no la vol prou gent, ni de manera prou apassionada.

Molts catalans hem viscut el procés cap a la independència com un soci del Barça. Hem anat al camp els partits importants, hem animat, hem celebrat les victòries i hem escridassat l'àrbitre. Però ens hem comportat com si el partit no el juguéssim nosaltres. Com si en tot això de la independència la nostra feina fos, simplement, animar els polítics una mica i, després, seure a mirar la tele. L'únic cop que realment vam intentar assumir la nostra responsabilitat i ens vam manifestar sense tutors legals d'una o altra ONG catalanista (la nit de l'1 d'octubre del 2018), els polítics i els líders de bé ens van increpar per violents i salvatges. Era una mostra de passió social. Popular. Nacional. L'esclat d'un sentiment de frustració legítim que va espantar a tothom. Però llavors, com voleu exactament la independència? O no la voleu? No la faran pas, els polítics. És absolutament impossible que així sigui. I val més que deixem de donar-nos cops de cap contra aquesta paret inamovible.

 

Si la gent vol la independència, si la desitja de manera inexcusable i apassionada, com una necessitat biològica, com un crit unitari, és imparable. Ara bé, si volem que els polítics la busquin als despatxos mentre nosaltres ens ho mirem des de la graderia, el fracàs serà tan enorme com està sent actualment. Perquè les coses realment grans s'aconsegueixen com un riu desbordat. Perquè la pressió és tan abismal que cap mur pot contenir-la. És així com funcionen els grans canvis. Com una necessitat consensuada que es converteix en necessitat històrica inevitable. Tenim carrers, tenim gent, tenim teles. No obrirem informatius a Nova York o Hong Kong perquè un dels nostres polítics faci això o això altre. Només ho aconseguirem si tots, units, mostrem la nostra disposició. És possible, però, que només culpem els polítics per amagar-nos. Per ocultar que, en realitat, tampoc necessitem tant la independència i, mentrestant, anem dient que és cosa seva.

 

Comentaris (13)
Miquel Albertí Fa 5 mesos
Els politics no ens ajudaran ! ! ! Ho hem de fer les persones. Hauriem de crear u nou partit polític que, després d'aconseguir la independència es dissolgui. ERC fa la politica convergent dels Pujol als anys 90' Pdcat, o com es digui demà..., sense comentaris, Artur mas = Ave Fenix CUP, aquest estiu varen dir que deixarien de bloquejar..., pero on son ara, desde l'epoca de David Fernandez i de David Arrufat, no han aportat res de positiu. Qui ens queda? NOSALTRES i prou. BONA D
Mercè Fa 5 mesos
Llegint els comentaris anteriors m'he adonat de que (si son sincers i no malintencionats) hi ha molta emoció i poca racionalitat. I sobretot poc reconeixement ESTAN A LA PRESÓ I A L'EXILI PER FER EL QUE ELS DEMANAVEM. I el 27 O al vespre varem anar tots a dormir a casa, emprenyats però al llitet.
joan Fa 5 mesos
no , no, i no. no estic d'acord i et dic perque. 1 octubre (va fallar la gent?) desembre eleccions va fallar la gent? i despres qui juga a las cadiras? la gen o els politics? que i dius ara?
Tinc una sospita Fa 5 mesos
Tothom sap que la culpa de que fracassés la independència va ser per la covardia, mediocritat i mala fe dels polítics catalans. Si tu negues aquesta evidència ...serà perque tens interessos en un partit polític??
No tens raó, i ho saps Fa 5 mesos
Els polítics es varen ficar al capdavant de l´independentisme (per por a que la gent els passés per sobre), van demanar confiança cega i van dir que ho tenien tot llest. Van prometre la independencia en 18 mesos. Després va resultar que no tenien res preparat, es van entregar, van abandonar les institucions catalanes a la seva sort i van dir a la gent que es desmobilitzés. Si la culpa no és dels polítics, no sé de qui és. Varen ser uns T-R-A-Ï-D-O-R-S.
joanr Fa 5 mesos
Ha quedat clar que els polítics han fallat. Pensàvem que estaven disposats a tot i van recular per por. Ara ja ho sabem, la ciutadania ha d'actuar sense esperar res dels polítics, de forma organitzada (ANC, Omnium, entitats socials, culturals, algun sindicat, alguna entitat empresarial...) hem d'actuar per fer mal a l'estat, de forma que la república es faça efectiva per accions organitzades, mantingudes en el temps.
la causa de l'autoengany Fa 5 mesos
No s'ha de menysprear la labor erosionadora del PSC i els Comuns, primer arrenglerats amb el dret teòric a l'autodeterminació, i desprès arrenglerant-se amb el 155 i les menjadores que se'n despengen, i fent ulls grossos a la repressió i la degradació democràtica. Som prous per a fer un referèndum però manca gent per canviar el sistema. I manca gent perque la falsa esquerra, PSC i Comuns, són submissos partits de menjadora.
Sometent Fa 5 mesos
Potser el problema és nostre de mantenir aquesta classe política liderant-nos. Esta clar que ni amb ERC ni amb JxCAt ni amb la CUP anirem enlloc. Per tant fem-los fora. I no si val a dir que el menys pitjor és ERC el voto, no. Fora tots. Canviem els líders.
HARE KRISHNA Fa 5 mesos
CON LO BIEN QUE SE ESTA PASEANDO POR LA PLAYA . DISFRUTANDO DE NOCHES ESTRELLADAS . EN PAZ...EN SILENCIO...
Mira qué fan els polítics Fa 5 mesos
Per una banda diuen a la gent que es manifesti i per l'altra els envien els Mossos a apallissar-los. Parlen de fermesa i coratge però després traeixen totes les promeses i mostren una conducta servil. Els polítics catalans són uns miserables. I si, tenen la culpa de que no siguem independents.
Si, la culpa és dels polítics Fa 5 mesos
La gent prou va fer manifestant-se i rebent cops de porra. Però saps qué? Que quan va arribar el moment de la veritat els nostres autoproclamats "líders" no tenien res preparat, van entregar el control de les institucions als espanyols, es van presentar solets a la policia espanyola, van dir a la gent que se n'anés a casa i es van retractar de tot. La culpa SI va ser dels polítics. Van ser uns traïdors.
Mentida. La gent s’ha partit la cara, ha gastar diners, s’ha jugat la llibertat Fa 5 mesos
i que han fet els politics frenar i enganyar. PROU! PROU enganyifes de tots vosaltres comentaristes adscrits a un partit mitges tintes, com tots.
Boris Fa 5 mesos
No estic d'acord. Tots els actors polítics de rellevància ens han dit que hauria de ser una independència per la via pacífica...sobre tot això ...zero violència!!. Que vol que faci la gent a part de manifestar-se, quan va sortir al carrer el 3-O, els polítics van fer llufa perquè no tenien res preparat. No és culpa de la gent...de cap manera.