El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Entre fotos de Sinagogues i relleus amb l’alfabet Hebreu
  • CA

Al cor del barri jueu de Cracòvia hi ha la llibreria Austeria. Darrere d’una façana negra, per restaurar. I una noia polonesa amb cabells rosa, pell blanquíssima, i vestida de colors s’encarrega de custodiar-la. És una llibreria d’un segell editorial jueu. La sala acumula milers de llibres. Molts en polonès – per què abans de la segona guerra mundial la major part de la població jueva vivia a Polònia. Molts títols també en anglès, i alguns en alemany. Sobretot els relatius a l’holocaust. Poca gent més interessada en aquest tema que els mateixos alemanys, suposo.

I com a bons venedors, la música que acompanya la visita en aquest món antic no és aleatòria. Un aparell de reproducció, al fons, al costat de les postals. Entre fotos de Sinagogues i de relleus amb l’alfabet Hebreu. Un so que, si fos en una ràdio comercial, reconeixeríem en el grup americà folk-pop-rock Beirut. O si ho voleu una mica més hip: amb Gogol Bordello.

Hi ressonava Jake Schulman-Ment, violinista i compositor modern de Klezmer. Gènere musical que prové dels jueus asquenazites de l’Oest d’Alemanya. I també intèrpret de música acústica de l’Europa de l’Est. Schulman va néixer a Nova York. Però viu i estudia a Romania. L’àlbum es titula A Wheel. Onze temes. Interpretats també per altres músics, tant d’origen americà com de l’Europa de l’Est. I l’art de fer modern una música tan ancestral és el que fa màgic aquest àlbum. Temes a destacar. Briderl L’Khayim: una cançó que d’alegre i descontrolada s’hauria de tocar a totes les bodes. Sher de L’Oiseau és una dansa, on violí, trompeta i acordió semblen desorganitzats, però cada un ocupa l’espai perfecte. Glissandos, preguntes amb respostes. I l’última, A Redele. Amb idioma indesxifrable. Dens, completament espiritual. Amb un címbal sublim. Que és un instrument de corda percudida que es toca amb dos malls. I que sona així.

-1

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa