L’editorial Llibres de l’Índex acaba de publicar “Gais i lesbianes de la història de Catalunya”, un recull d’anècdotes sobre cinquanta homosexuals cèlebres de la cultura catalana entre els quals trobem Terenci Moix, Juan Goytisolo, Margarida Xirgu i Miquel Cervent. Com? Què no sabeu qui és aquest Cervent? Ah! Permeteu-me que us ho expliqui. Miquel Cervent (o Sirvent), fill d’una important família catalana, és l’autor d’El Quixot, un llibre que va ser escrit en català, fet pel qual va ser censurat. Un complot dirigit des de Castella es va encarregar de traduir la novel•la al castellà i de fer desaparèixer qualsevol prova que demostrés la catalanitat de l’obra, començant pel nom de l’autor.

El llibre, signat pel periodista Albert Torras, s’empara en les investigacions de Jordi Bilbeny pel que fa a la catalanitat de Cervantes i de Daniel Eisenberg, per la que fa a les tesis sobre la seva presumpta homosexualitat.

Les proves que presenta Eisenberg són d’una inconsistència que fa riure. A més, si Cervantes era gai o no considero que és una qüestió irrellevant a tots els efectes. A mi el que em preocupa són les teories conspiradores que defensa Bilbeny i que crec que a tots plegats comencen a fer-nos més mal que bé. Per als qui no ho sàpiguen, Jordi Bilbeny és l’autor d’una tesi doctoral en la qual s’assegura que Cristòfor Colom era català. No és cap secret que aquesta tesi està aturada perquè la Universitat li ha retirat el suport acadèmic. Amb tot, el seu poder de convicció és enorme i no només ha aconseguit tenir una veritable legió de fans incondicionals -que a partir d’ara, ho sé, em declararan la guerra- sinó que a més ha creat tota una factoria de nous personatges il•lustres. I per a mi, és aquí on tot plegat patina. Perquè l’enigma Colom és un tema però que Cervantes, Garcilaso de la Vega, Santa Teresa d’Àvila, l’autor anònim del Lazarillo de Tormes o Hernán Cortés, per citar-ne només uns quants, també hagin estat tots víctimes d’una mena de conxorxa anticatalana com o bé Bilbeny o bé alguns de la seva escola afirmen és donar ales a la veritable catalanofòbia. Tenim personatges prou cèlebres com per anar-ne a buscar a fora. I tenim una història prou rica i complexa com per complicar-nos-la encara una mica més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa