En llibertat o en llibertat

"Torra ha exigit la lliure absolució dels empresonats i el retorn dels exiliats sota l'advertiment que qualsevol altre supòsit forçarà el retorn de l'independentisme a una espiral rupturista"

Un discurs formalment bell i volgudament inconcret ha permès a Quim Torra focalitzar la màxima pressió sobre el judici contra els presos polítics. El president català, indirectament, ha ofert renunciar a l'U d'Octubre i les conseqüències parlamentàries posteriors -amb la declaració d'independència final- a canvi d'un referèndum pactat i reconegut internacionalment. Aparentment, es tracta d'un inici d'aproximació que es correspodria al reconeixement explícit, per part de Pedro Sánchez, de que l'actual Estatut no té la legitimitat del sufragi popular.

 

En conjunt, el discurs ha estat un emplaçament directe a l'Estat. Torra ha exigit la lliure absolució dels empresonats i el retorn dels exiliats sota l'advertiment que qualsevol altre supòsit forçarà el retorn de l'independentisme a una espiral rupturista que, en aquest cas, aniria més enllà del simbolisme polític. Però el president no ha marcat cap línia de temps que pugui causar dificultats afegides al fil de diàleg que ha obert la caiguda de Mariano Rajoy.

 

 

La resposta tèbia del govern espanyol, en si mateixa, és un acús de rebut. Però es tracta del govern, no pas de l'Estat. En qualsevol cas, algunes peces es mouen.

 

Comentaris