Emperador Palpatine

"El Papa demana per tal de posar ordre en el nostre món una Autoritat Política Mundial"

El papa Benet XVI ha deixat escrita la seva tercera encíclica, "Caritas in veritate". Sembla que aquesta vegada la màxima autoritat dels catòlics no ha posat l'èmfasi en qüestions de moral, que és molts cops la dèria dels papes, sinó que proposa recuperar els principis de la república: la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

El Papa critica en aquesta encíclica de 137 pàgines el capitalisme salvatge i demana que hi hagi una visió global del desarmament, de la seguretat alimentària, de la protecció del medi ambient i dels fluxos migratoris. I això també ho comparteixo. Com que no l'he llegida sencera no vull afirmar que hagi oblidat l'obligació de disminuir i eradicar la pobresa del planeta ni que no hagi fet esment de la necessitat de polítiques mundials d'igualtat entre homes i dones. De ben segur, si diu que segueix els principis de la llibertat, la igualtat i la fraternitat haurà tingut en compte aquests aspectes indefugibles si volem un món millor.

Però el Papa no parla només d'objectius, en aquesta encíclica, sinó que posa el peu en el terreny de les maneres d'aconseguir-los. I demana, per tal de posar ordre en el nostre món, una Autoritat Política Mundial.

De la seva anàlisi es desprèn que amb el diàleg entre els estats, en el marc de l'Organització de Nacions Unides i en altres fòrums internacionals, sembla que no n'hi ha prou. El funcionament d'aquests òrgans acaba sent massa burocràtic i molts cops es té la impressió que s'avança poc. La conclusió a la que arriba Benet XVI és que cal una autoritat política més forta.

I en aquest punt vaig recordar, en una barreja de realitat i de ficció, l'origen de l'Imperi Galàctic a la saga de la Guerra de les Galàxies. I en uns segons vaig veure com el senador Palpatine es va convertir en l'emperador Palpatine perquè calia que hi hagués una autoritat política global.

Les paraules que ha deixat escrites el Papa en la seva tercera encíclica sembla que parlen de persones i de com millorar el món de les persones. Però sorgeix aquesta ombra de la figura de Palpatine quan es comprova que qui les diu controla una de les organitzacions que durant temps, i encara avui, ha condemnat el diàleg i l'entesa entre agents amb idees diverses per perpetuar una jerarquia que té a la cúspide a un emperador.

 
 

Comentaris