Embellidors

"Resulta curiós observar que existeixen gran quantitat d’embellidors que resulten tan lletjos i ofensius com allò que pretenen embellir"

Hi ha embellidors per cargols, cotxes, plaques de senyalització, motos, bicicletes, portes, finestres, banys o interruptors. Marcs, adhesius, clips, xapes, adorns metàl·lics o de fusta s'utilitzen per embellir objectes que per si sols no destaquen per la seva bellesa. L’embellidor sol utilitzar-se en les cases per a dissimular o ocultar els defectes en les trobades entre materials, com en el cas de les tapetes que es col·loquen per ocultar el desajust d'una porta en un buit de pas o les plaques que oculten les puntes imperfectes dels mecanismes elèctrics encastats en una paret. Resulta curiós observar que existeixen gran quantitat d’embellidors que resulten tan lletjos i ofensius com allò que pretenen embellir. Fins i tot són més lletjos que el defecte que pretenen amagar. El Nadal provoca en moltes persones el mateix efecte que un embellidor en embolicar la vida, per uns dies, de sentiments de bondat, amistat i amor. Fins i tot alguns regals que es reben en aquestes festes de Nadal tenen la mateixa funció que els embellidors per a la llar. No són regals per a mostrar el vincle amb un amic o un familiar sinó per complir el ritu d'obsequiar amb un present als éssers més estimats. Fins i tot en aquests casos el propòsit no és un altre que embellir, simular, el pas del temps de la mateixa forma que col·loquem un "bonic" marc en una pintura que està clivellada.

L’embellidor és dels pocs termes que queden i que posa als humans en contacte amb una certa noció de pretensió de bellesa. Poques són les persones que encara utilitzen el substantiu bellesa en expressions d'apreciació del seu entorn i encara menys les que són capaces de percebre-la i quedar-se sense parla davant ella. Els salons de bellesa encara existeixen com el lloc on anar a embellir el cos i en concret els cabells que donen forma al cap. Són llocs que busquen canviar o millorar la nostra imatge; sobretot la que veiem en el mirall o mostrar en les aplicacions del nostre mòbil, mirall de segle XXI. Mario Pratz, Luchino Visconti, Franco Zeffirelli, Gian Lorenzo Bernini, René Lalique o Marcel Proust van salvar la bellesa amb les seves obres com d’altres les han utilitzat per embellir les seves vides. Frederic Schiller proclamava “l'home es pren seriosament el bo, la veritat i l’útil. Però amb la bellesa, juga”. Un perfum embelleix a qui el porta de la mateixa manera que ho fa el flascó que el conté, i també a qui l’olora. La bellesa busca i busca fins a trobar una mirada que la descobreix i és posseïda. La bellesa quotidiana és agradable mentre la bellesa artística contemporània s'ha convertit en una broma. Tot això ens porta de tornada als embellidors que envolten les nostres vides i que designen l'afició que tenim d'allunyar-nos de tot allò que ens empetiteix, com és la lletjor. L’embellidor domèstic sent lleig, segueix mostrant la nostra inclinació per la bellesa que tan lluny es troba d'estar entre les nostres prioritats de vida.

 
 

Comentaris