El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els rumors del BBVA i del Banesto
  • CA

La meva millor clienta de la clínica de rumors, Cuca de Llobatera, cunyada d’un peix gros, pregunta si és veritat que Francisco González Rodríguez, president del BBVA (banca que, com diu el seu nom, “bé bé va”), està preocupat per la seva jubilació, i si Ana Patricia Botin, presidenta del Banesto, pateix per la seva butxaca.

No puc creure, senyora Cuca, que a l’esmentat González l’atriboli el seu futur econòmic. Tothom sap, no és pas un rumor, que quan vulgui deixar el càrrec s’endurà 79 milions d’euros.

Sobre la senyora Botin també s’ha publicat que entre sous i aportacions al pla de pensions arriba a sumar uns 23 milions d’euros. Encara és jove, però. Quan arribi a l’edat de retirar-se aspira a fer-ho amb una pensió més alta que la del capitost del BBVA. Els Botin, com indica el seu cognom en castellà, sempre han tret més profit de les convulsions socials i econòmiques, amiga Cuca, que no pas els González Rodríguez.

No, doctor, em contestà la senyora de Llobatera. Aquesta gent té por dels rumors que diuen que els Governs actuaran aviat per frenar la cobdícia dels amos de Bancs i Caixes. Es veu que alguns polítics han dit “ja n’hi ha prou!” No sé, doctor, si el dilluns de la setmana passada va veure el que va dir un expert, Jonathan Tepper, a Jaume Barberà en el programa “Singulars” del 33.

Fou concloent: la gent que remena les cireres a les entitats financeres privatitzen voraçment els beneficis i socialitzen les pèrdues sense escrúpols. “Las subprime són una estafa”, afirmà Tepper. La gent senzilla som els qui paguem la crisi causada pels incompetents i avariciosos que especulen amb diners de tots, doctor.

Res no es mourà, senyora. Molts polítics miren cap a una altra banda. Són ingenus o hipòcrites. Quedà clar quan es discutia la reforma de les herències. No expliquen que les grans fortunes no paguen mai impost de successions. Ho resolen amb patrimonials i SICAVs. Només paguem els assalariats, autònoms i petits empresaris, inclosos els jubilats. Prepari’s, Cuca, a pagar més impostos.

Sap que haurien de fer els Governs si volen recaptar més?, em digué la clienta. Doncs, posar multes als diputats absents dels escons, o que dormen en els hemicicles, o que juguen allí amb els mòbils. Que no degradin la democràcia. Que treballin per parar els peus als poderosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa